Lituania a respins până acum majoritatea cererilor de azil depuse de migranţi ilegali intraţi din Belarus – Europa News
Europa

Lituania a respins până acum majoritatea cererilor de azil depuse de migranţi ilegali intraţi din Belarus

Lituania a refuzat până acum aproape toate cererile de azil depuse de migranţii care au intrat ilegal pe teritoriul său venind din Belarus, transmite dpa, potrivit agerpres.  

Doar şase din 4.200 de potenţiali refugiaţi au primit azil, potrivit Autorităţii lituaniene pentru migraţie.

”În general, acum încheiem toate examinările. Ultimul solicitant de azil se poate aştepta la o decizie la finalul lui decembrie sau începutul lui ianuarie”, a declarat şefa Autorităţii lituaniene pentru migraţie, Evelina Gudzinskaite, pentru postul public de radio de la Vilnius.

Aproximativ jumătate dintre migranţii ale căror cereri de viză au fost respinse au contestat decizia. Cinci dintre ei au primit în această săptămână o respingere oficială finală, cu caracter obligatoriu, a precizat Gudzinskaite. Aceştia urmează să fie trimişi în ţările lor de origine.

Întrucât majoritatea cererilor complexe au fost puse în aşteptare, numărul deciziilor pozitive ar putea creşte uşor, a adăugat ea.

Uniunea Europeană îl acuză pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko de orchestrarea unei creşteri masive a sosirilor de migranţi la frontiera dintre Belarus, pe de o parte, şi Polonia, Lituania şi Letonia, pe de altă parte.

Această creştere a avut loc în urma adoptării de către UE a unor sancţiuni împotriva Belarusului după abuzurile contra drepturilor omului şi alegerile prezidenţiale din august anul trecut, contestate vehement de opoziţia belarusă şi de Occident.

UE a adoptat noi sancţiuni economice contra Belarusului după ce autorităţile de la Minsk au forţat un avion al companiei aeriene low-cost irlandeze Ryanair să aterizeze pentru a putea aresta un disident aflat la bord. Ulterior, migranţi proveniţi mai ales din Irak, Congo şi Camerun au început să apară la graniţa Belarusului cu Lituania, iar apoi şi la frontierele cu Letonia şi Polonia.

Citește și:  Aleksandr Lukaşenko este pregătit să cedeze locul de preşedinte fiului său
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close