Europa
Liderii UE nu reușesc să se înțeleagă pe alocarea banilor pentru pandemie.

Blocajul de la summitul Uniunii Europene a continuat sâmbătă la Bruxelles, unde liderii celor 27 de state membre ale Uniunii încearcă să ajungă la un compromis privind planul de relansare economică după pandemia de coronavirus. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a înaintat o propunere de compromis: a modificat raportul dintre împrumuturile și subvențiile acordate statelor afectate de pandemie. Charles Michel vrea acum o reducere a subvențiilor cu 50 de miliarde de euro și o creștere a creditelor cu aceeași sumă.
Este o decizie prin care se urmărește în special liniștirea Olandei, țară care se opune unor granturi prea mari.
Planul prevede, de asemenea, un mecanism de urgență, prin care fondurile să fie blocate în cazul în care un stat UE nu respectă reformele solicitate. Sunt lucruri asupra cărora cei 27 de lideri au discutat întreaga zi, în cadru restrâns. Observatorii se așteptau ca întâlnirea în plen să se prelungească până târziu în noapte, din moment ce există în continuare mari diferențe de opinie.
Cu toate acestea, o rază de speranță vine de la premierul Estoniei: „O înțelegere pare realizabilă”, a declarat el într-o intervenție la postul național de radio.
Pe lângă pachetul de relansare economică, liderii europeni trebuie să-și dea acordul final și pe bugetul de peste o mie de miliarde de euro al Uniunii, pentru următorii șapte ani.
Din surse apropiate discuţiilor, AFP, preluată de Agerpres, a aflat că planul prezentat de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, se bucură de o susţinere „importantă”, dar procesul de negociere este în continuare „dificil şi laborios”, afirmă o altă sursă a aceleiaşi agenţii.
Premierul italian Giusppe Conte a apreciat că negocierile sunt „mult mai dificile decât se aştepta” şi a menţionat chiar un „impas”, fără a face alte precizări. El şi-a manifestat nemulţumirea că „Olanda şi ceilalţi adepți ai austerității nu înţeleg necesitatea unei reacţii puternice”.
Un diplomat olandez recunoscuse deja că propunerea făcută în cursul dimineţii reprezintă „un pas în direcţia corectă”.
Alături de Olanda, din grupul statelor „austere”, care susţin acordarea unui volum cât mai mic de credite nerambursabile pentru ţările afectate mai grav de epidemia de coronavirus, se află Austria, Danemarca şi Suedia. Finlanda are de asemenea o poziţie apropiată de acestea.
„Aşa cum era de aşteptat, este o bătălie grea, o negociere dură, dar mergem în direcţia bună şi a asta e cel mai important”, a declarat presei cancelarul austriac Sebastian Kurz.