Orientul mijlociu

Libanezii vor ca Libanul să fie preluat de Franţa. 55 la sută din libanezi vorbesc franceza

55 la sută din libanezi vorbesc franceza. Peste 44.000 de oameni au semnat în ultimele ore o petiție online prin care cer ca Franța să preia controlul asupra Libanului.

Semnatarii petiției spun că printre cauzele care au dus la situația în care se află Libanul acum se numără conducerea slabă a liderilor politici și corupția.În textul documentului semnat de peste 44.000 de oameni (până joi după-amiază) se menționează că „Libanul va fi plasat sub un mandat francez pentru următorii zece ani”.

Petiția a fost lansată miercuri pe site-ul Avaaz de către câțiva cetățeni libanezi.

„Oficialii din Liban și-au arătat în mod clar inabilitatea de a conduce țara. Cu un sistem eșuat, corupție, terorism și miliții, țara a ajuns la ultima suflare. (…) Credem că Libanul ar trebui să se întoarcă sub controlul Franței pentru a fi restabilită o guvernare curată și durabilă”, se mai arată în text.

De altfel, Emmanuel Macron a fost primul șef de stat străin care s-a deplasat, joi, în Liban în acest context de dramă națională pentru libanezi, afectați în același timp și de o gravă criză economică, financiară, instituțională, politică și sanitară.

Macron s-a dus la Beirut însoțit de șeful guvernului, Jean Castex, precum și de ministrul de externe Jean-Yves Le Drian pentru a demonstra că Franța nu rămîne cu brațele încrucișate în fața acestei noi lovituri pe care o primește Libanul, fost protectorat francez

Franța a controlat Libanul între anii 1920 și 1945.

Citește și:  Franţa, Marea Britanie şi Germania cer Iranului să renunţe la producerea de uraniu metalic
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close