GermaniaReligie

Președintele Germaniei, atac la Biserica Ortodoxă rusă: „Justifică un război de agresiune împotriva propriilor credincioși”

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier le-a cerut credincioşilor creştini să se delimiteze de Biserica Ortodoxă rusă, care s-a poziţionat de partea războiului declanşat de Rusia în Ucraina. El i-a îndemnat pe participanții la Consiliul Mondial al Bisericilor, care se desfășoară la Karlsruhe, să le spună „adevărul despre acest război brutal” reprezentanților ortodoxiei ruse, prezenți și ei la eveniment.

„Liderii Bisericii Ortodoxe ruse îşi conduc în prezent credincioşii şi întreaga lor biserică pe o cale teribilă, blasfematorie, care e de-a dreptul ostilă credinţei”, a declarat Steinmeier miercuri, în debutul lucrărilor Consiliului Mondial al Bisericilor (WCC) de la Karlsruhe, în sudul Germaniei, relatează dpa, potrivit Agerpres.

„Ei justifică un război de agresiune împotriva Ucrainei – împotriva propriilor credincioşi, împotriva fraţilor şi surorilor noastre în credinţă”, a mai spus președintele Germaniei. Patriarhul ortodox rus Kirill a apărat în mod repetat acţiunile preşedintelui Vladimir Putin.

„Această propagandă împotriva drepturilor libere ale cetăţenilor unei alte ţări, acest naţionalism care revendică în mod arbitrar voinţa lui Dumnezeu pentru visele imperiale de dominaţie a unei dictaturi, această atitudine trebuie să întâmpine opoziţia noastră”, a declarat Steinmeier.

„Aici în această sală, aici în această adunare”, a îndemnat el. „Noi trebuie, ca comunitate creştină, să ne declarăm sprijinul pentru demnitatea, libertatea şi securitatea ucrainenilor”, a mai subliniat Frank-Walter Steinmeier.

Reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe ruse participă de asemenea la acest congres. Steinmeier a spus că se aşteaptă ca aceştia „să nu fie scutiţi de adevărul despre acest război brutal şi de criticile la adresa rolului conducerii bisericii lor”.

Citește și:  Germania reabilitează militarii discriminaţi din cauza homosexualităţii lor

Preşedintele german a spus că dialogul este necesar, dar nu trebuie să fie limitat la dorinţele religioase şi să rămână vag. „Trebuie să fie numite atât victimele, cât şi autorii şi complicii lor”, a spus el.

 

Articole similare

Leave a Reply

Close