RomaniaSanatate

Legea carantinei: Asimptomaticii, închiși obligatoriu în spitale

Potrivit Legii carantinei, votată aproape în unanimitate de parlamentari, românii infectați cu Covid care sunt asimptomatici ajung, obligatoriu, tot în spitale. În spitale vor și rămâne timp de cel puțin 14 zile, pentru că termenul acela de 48 de ore, fluturat abil în ochii naivilor, a fost anihilat în aceeași lege de o altă prevedere potrivit,national.ro

Foarte mulți dintre români s-au amăgit cu formularea din legea privind declararea stării de alertă, care nu poate fi prelungită mai mult de 30 de zile, fără să citească cu atenție textul în care era strecurat și ”ori de câte ori este nevoie”. Ceea ce înseamnă că starea de alertă poate fi prelungită fără limită, cu instituirea oficială din 30 în 30 de zile. La fel s-a întâmplat și cu Legea carantinei. Parlamentarii s-au prefăcut indignați și au tot făcut modificări până a ieșit, pe fond, aceeași lege dată de Guvern. Termenul de internare de 48 de ore este doar o prostire a populației, pentru că asimptomaticii vor fi internați, cu forța, în spitale până la pozitivarea testelor, la decizia medicilor și a DSP-urilor, potrivit prevederilor din Legea carantinei.

”Izolarea persoanelor se instituie cu acordul acestora, iar în lipsa acordului, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infecto-contagioase cu risc iminent de transmitere comunitară, într-o unitate sanitară sau într-o locație alternativă atașată unității sanitare, în scopul efectuării examinărilor clinice, paraclinice și a evaluărilor biologice, până la primirea rezultatelor acestora, dar nu mai mult de 48 de ore. Cel mai târziu la expirarea termenului de 48 de ore, pe baza examinărilor clinice și paraclinice și dacă se menține riscul transmiterii bolii infecto-contagioase cu risc de transmitere comunitară, medicul recomandă prelungirea măsurii izolării într-o unitate sanitară, într-o locație alternativă atașată unității sanitare ori la domiciliul persoanei sau la locația declarată de aceasta”, se arată în Legea 136 din 18 iulie 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic.

Citește și:  Canada: Un avion militar face drum întors din cauza coronavirusului

Agent înalt patogen

Transmiterea aeriană a noului coronavirus face din acesta un agent înalt patogen, fapt care implică izolarea persoanelor infectate, susțin autorii legii. ”Izolarea la domiciliu sau la locația declarată se instituie dacă riscul contaminării altor persoane sau al răspândirii bolii infecto-contagioase este redus. Izolarea la domiciliu sau la locația declarată nu poate fi dispusă în situațiile în care informațiile științifice oficiale referitoare la tipul agentului înalt patogen, calea de transmitere și rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor exclusiv într-o unitate sanitară sau o locație alternativă atașată acesteia. În situația în care persoanele refuză măsura izolării, medicul informează de îndată, după consemnarea refuzului persoanei, direcția de sănătate publică, care, în termen de cel mult două ore, va emite decizia prin care confirmă sau infirmă măsura izolării recomandată de medic, în unitatea sanitară sau într-o locație alternativa atașată acesteia. Decizia are caracter individual și se comunică de îndată persoanei în cauză”, se mai precizează în actul normativ.

Autoritățile confirmă internarea forțată

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a confirmat ieri că medicii pot bloca externarea pacienților asimptomatici sau cu simptome ușoare după 48 de ore, cu avizul Direcției de Sănătate Publică. ”Externarea la cerere se poate face doar cu acordul medicului curant, dacă vede că pacientul s-a vindecat, sau acel medic curant indică în continuare internare. Dacă nu, cu avizul DSP, medicul poate decide internarea în continuare până la vindecarea pacientului”, a declarat ieri Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close