America

Lăcașurile de cult din New York deschise și libere prin hotărârea Curtii Supreme

Asculta informatia

Curtea Supremă a SUA a interzis miercuri guvernatorului statului New York să impună restricţii lăcaşurilor de cult din cauza epidemiei de coronavirus, argumentând că reuniunile religioase nu trebuie tratate diferit de cele nereligioase autorizate, relatează joi Reuters şi  agerpres.

Guvernatorul Andrew Cuomo a impus o limită de zece numărului de oameni care se pot reuni în locuri de cult în aşa-zisele „zone roşii”, adică unde se consideră că virusul circulă mai intens. Măsura a fost contestată de dioceza romano-catolică din Brooklyn şi de două sinagogi, iar Curtea Supremă a apreciat, cu cinci voturi contra patru, că ea încalcă libertatea religioasă protejată de Primul amendament al constituţiei SUA.

Noua judecătoare Amy Coney Barrett a „înclinat balanţa” de partea conservatorilor în această decizie, după ce mai devreme în acest an – înainte de decesul judecătoarei Ruth Bader Ginsburg şi numirea lui Barrett – Curtea Supremă a SUA a susţinut impunerea de restricţii similare în California şi Nevada.

Pandemia a alimentat tensiunile între primăria democrată şi comunitatea evreilor ortodocşi din New York, acuzată că nu respectă regulile de distanţare sanitară, dând naştere unor proteste pe alocuri violente în Brooklyn, în octombrie.

Citește și:  Atac cu drone asupra unei baze americane din Siria
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

22 + = 25

Close