Romania

La Uzina Mecanică București se vor produce blindatele „Piranha 5”, atât pentru Armata Română, cât și pentru export

General Dynamics European Land Systems a semnat marți un joint-venture cu Uzina Mecanică București (UMB), iar în unitatea din Capitală vor fi fabricate complet următoarea tranșă de blindate „Piranha 5” pentru Armata României, dar inclusiv și potențiale viitoare comenzi pentru export, informează HotNews.

Armata Română a semnat pe circa 900 de milioane de euro un contract cadru cu General Dynamics European Land Systems (GDELS) pentru 227 de mașini de luptă „Piranha 5”. Contractul a fost semnat și în parteneriat cu UMB, acolo unde, o parte din transportoarele primului lot, au primit asamblarea finală, dar le-au fost executate și operațiuni de sablare și vopsire.

Până acum, atât turela (Elbit), cât și elementele optice (ProOptica) erau realizate în România. Următorul lot de „Piranha 5” ar urma, în etape, să fie produs într-un grad și mai mare la uzina din București, inclusiv partea de carcasă și blindaj, iar ținta în viitor ar urma să fie și transportoare produse pentru piața de export, în special în țări precum Slovacia, Cehia sau Bulgaria.

Primele 36 de transportoare au fost construite la Mowag (Elveția) și au fost livrate in 2020. ele deja sunt în prezent operaționale în cadrul Forțelor Terestre. Alte 32 de transportoare „Piranha 5”, cu o asamblare finală la UMB, au fost livrate în noiembrie 2021 și vor fi introduse în serviciul operațional de către Forțele Terestre. Un nou lot de 26 de transportoare „Piranha ”5 în configurații diferite (asamblate final la UMB) urmează să fie livrate până la sfârșitul lui 2022. Alte 133 de transportoare „Piranha 5” complet produse și asamblate în România vor fi livrate către armata română în următorii ani.

Citește și:  Mină marină zărită în largul Mării Negre, la 70 de kilometri de Capu Midia

Pe lângă fabrica în sine, la UMB va fi operațională și o secție de mentenanță a vehiculelor militare astfel încât și alte „Piranha 5”, dar și alte elemente ale forțelor militare să poată fi întreținute la Uzina București. HotNews a realizat un reportaj de la fabrica din Elveția, pentru a vedea cum arată blindatele care sunt produse pentru România.

SURSA

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close