Ucraina

Kievul nu vede cu ochi buni summitul anunțat între Rusia și UE

Asculta informatia

În timp ce liderii UE ar putea deschide joi calea spre reluarea summiturilor cu Rusia, ministrul ucrainean al afacerilor externe Dmitro Kuleba a denunţat „o divergenţă periculoasă în raport cu politica europeană de sancţiuni” împotriva regimului lui Vladimir Putin, informează AFP, potrivit agerpres.

„Iniţiativele pentru reluarea summiturilor UE-Rusia fără a vedea niciun pas înainte din partea Moscovei (…) nu pot decât să submineze eficacitatea regimului de sancţiuni şi să determine şi mai mult Rusia să nu pună în practică acordurile de la Minsk” adoptate în 2015 pentru a pune capăt violenţelor în estul Ucrainei, a declarat Kuleba, după o întrevedere la Bruxelles cu şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell.

„Decizia de a îngheţa aceste întâlniri la vârf între UE şi Rusia a fost luată în 2014, în urma ofensivei Rusiei împotriva Ucrainei. Din nefericire, de atunci Rusia nu a arătat nicio intenţie de a-şi schimba politica, fie că este vorba de Ucraina sau de UE”, a constatat Kuleba.

Reuniţi în summit la Bruxlles, şefii de stat şi de guvern ai celor 27 de state-membre ale UE urmează să discute joi seara despre relaţiile cu Rusia şi formatul de dialog cu Vladimir Putin, potrivit ordinii de zi.

La o săptămână după summitul organizat la Geneva între preşedinţii rus şi american, Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au apreciat drept necesar să fie organizate întâlniri cu Vladimir Putin pentru a trata subiecte de interes major pentru UE, au informat surse europene.

Propunerea în acest sens este înscrisă în proiectul de concluzii ale summitului, însă nu este asigurat un consens, au precizat mai multe delegaţii.

Citește și:  Test PCR este un test genetic! Macron a refuzat un test COVID la întâlnirea cu Putin din cauza temerilor că Rusia ar putea încerca să îi fure ADN-ul

„Această reluare a summiturilor (cu Rusia) nu are niciun fundament”, a mai spus ministrul ucrainean al afacerilor externe.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

69 − = 59

Close