Ucraina

Kievul a ordonat evacuarea Azovstal

Peste 250 de soldați ucraineni de la Azovstal s-au predat forțelor ruse, iar Kievul a declarat că a ordonat evacuarea întregii uzine, acesta fiind sfârșitul celei mai sângeroase bătălii din Europa din ultimele decenii, scrie Reuters. Mariupol este acum în întregime controlat de ruși, informează mediafax.

Peste 250 de soldați ucraineni s-au predat forțelor ruse la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol.

Totodată, Kievul a declarat că a ordonat evacuarea întregii garnizoane, anunțând sfârșitul celei mai sângeroase bătălii din Europa din ultimele decenii.

Reuters a văzut autobuze părăsind oțelăria în timpul nopții și cinci dintre ele ajungând în orașul Novoazovsk, aflat sub control rusesc. Moscova a declarat că aici le vor fi tratate rănile soldaților din Regimentul Azov.

Într-unul dintre autobuze, marcat cu litera latină „Z”, care a devenit simbolul asaltului Rusiei, răniții erau întinși pe targă la trei paturi. Un bărbat a fost scos cu scaun cu rotile, cu capul strâns înfășurat în bandaje groase.

În timp ce ambele părți au vorbit despre un acord prin care toate trupele ucrainene vor abandona oțelăria, multe detalii nu au fost încă făcute publice, inclusiv câți luptători au rămas înăuntru și dacă a fost convenită în prealabil vreo formă de schimb de prizonieri.

Kremlinul a declarat că președintele Vladimir Putin a garantat personal că prizonierii vor fi tratați în conformitate cu standardele internaționale.

„Garnizoana <Mariupol> și-a îndeplinit misiunea de luptă”, a declarat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Comandamentul militar suprem a ordonat comandanților unităților staționate la Azovstal să salveze viețile personalului… Apărătorii de la Mariupol sunt eroii timpului nostru”.

Citește și:  Şoigu acuză Ucraina de TERORISM NUCLEAR la centrala Zaporojie

O înregistrare video a Ministerului rus al Apărării a arătat luptători părăsind uzina la lumina zilei, unii transportați pe targă, alții cu mâinile ridicate pentru a fi percheziționați de trupele rusești.

Rusia a declarat că cel puțin 256 de luptători ucraineni „au depus armele și s-au predat”, inclusiv 51 de soldați grav răniți. Ucraina a declarat că 264 de soldați, inclusiv 53 de răniți, au părăsit uzina și că se fac eforturi pentru a-i scoate pe cei rămași.

Predarea pare să marcheze sfârșitul bătăliei de la Mariupol, unde Ucraina consideră că zeci de mii de oameni au fost uciși în luni de bombardamente și asediu rusesc.

Orașul se află acum în ruine. Capturarea sa completă este cea mai mare victorie a Rusiei în acest război, oferind Moscovei controlul total al coastei Mării Azov și o întindere vastă, din estul și sudul Ucrainei, de mărimea Greciei.

Autoritățile din ambele tabere au dat puține indicii cu privire la soarta finală a ultimilor apărători ai Mariupolului. Vicepremierul ucrainean Irina Vereshchuk a declarat că Kievul intenționează să organizeze un schimb de prizonieri pentru ucrainenii răniți, odată ce starea lor se va stabiliza, dar niciuna dintre părți nu a dezvăluit termenii unui acord specific.

„Sperăm că vom reuși să salvăm viețile băieților noștri”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Există răniți grav printre ei. Aceștia primesc îngrijiri. Ucraina are nevoie de eroi ei în viață”.

ONU, care a ajutat la evacuarea civililor din Azovstal luna aceasta, nu a fost implicată operațional în această evacuare, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Saviano Abreu.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close