Ungaria

Katalin Novak: Protecţia graniţei dintre Ungaria şi Serbia contribuie şi la protejarea Europei

Protecţia graniţei dintre Ungaria şi Serbia contribuie şi la protejarea Europei, a declarat joi preşedinta ungară Katalin Novak, după o inspecţie la graniţa de ungaro-sârbă în compania omologului său sârb Aleksandar Vucic şi a fostului premier ceh Andrej Babis, relatează MTI. Ea a apreciat că nu este în interesul Europei ca România şi Bulgaria să rămână în afara spaţiului Schengen, potrivit agerpres.

Frontiera este un simbol al suveranităţii „care ne garantează capacitatea de a ne menţine securitatea”, a spus Novak la o conferinţă de presă la Kelebia.

Pentru ca Europa să rămână o „insulă a păcii” pe termen lung, trebuie făcută distincţia între imigranţi ilegali şi refugiaţi, a notat şefa statului ungar. Aceasta a insistat că Ungaria primeşte refugiaţi care fug de războiul din Ucraina şi îi ajută în toate modalităţile posibile, menţionând că peste un milion de persoane au fost admise pe teritoriul ungar de la debutul conflictului.

În acelaşi timp, Novak a amintit că Ungaria a luat de la bun început cele mai ferme măsuri posibil împotriva imigraţiei ilegale, precizând că presiunea migraţiei este în creştere şi până în acest moment în anul în curs au încercat să intre ilegal în Ungaria 261.000 de migranţi, de două ori mai mult decât anul trecut.

Răspunzând la o întrebare, preşedinta ungară a declarat că nu este în interesul Europei ca România şi Bulgaria să rămână în afara spaţiului Schengen.

„Are legătură şi cu migraţia întrucât frontierele externe sunt mai uşor de protejat dacă sunt mai aproape de ţările de origine”, a adăugat ea.

Citește și:  Ungaria cere UE alternative de aprovizionare pentru a susţine un eventual embargou asupra importurilor de petrol şi gaze ruseşti

La rândul său, preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi-a exprimat „recunoştinţa faţă de prietenii unguri pentru convorbirile săptămânale şi rezolvarea problemelor împreună”, a consemnat Tanjug.

El a anunţat, în context, că având în vedere migraţia ilegală Serbia a anulat până acum regimul de circulaţie fără vize pentru Tunisia, Burundi, Guineea Bissau şi India, fapt prin care s-a aliniat solicitărilor UE. Preşedintele sârb a menţionat că vor fi luate şi alte măsuri „împreună cu colegii austrieci şi unguri”.

Vucic a mai anunţat că graniţele cu Macedonia de Nord şi Bulgaria vor fi consolidate, în condiţiile în care numărul migranţilor ilegali care intră în Serbia din cele două ţări a crescut de patru, respectiv 3,6 ori în 2022.

„Am luat de asemenea o altă măsură, o abordare mai dură faţă de grupurile infracţionale înarmate”, a mai spus preşedintele sârb.

Migraţia ilegală este organizată de traficanţi de persoane care colectează miliarde de euro de la cei care pleacă din ţările lor şi sunt încurajaţi să plece de acasă cu promisiunea unei vieţi mai bune, a remarcat şi fostul premier ceh Andrej Babis.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close