Europa

Joe Biden efectuează prima sa vizită externă în Regatul Unit şi în Belgia în luna iunie

Asculta informatia

Preşedintele american Joe Biden va efectua în luna iunie prima sa deplasare în străinătate în Regatul şi în Belgia, a anunţat vineri Casa Albă, relatează Reuters şi AFP, potrivit agerpres

Joe Biden va participa la summitul G7 din perioada 11-13 iunie de la Cornwall (sud-vestul Angliei), iar apoi la summitul liderilor ţărilor NATO de la Bruxelles pe 14 iunie. La Cornwall, Biden va avea întâlniri bilaterale cu liderii G7, printre care li premierul britanic Boris Johnson.

„Călătoria îşi propune să evidenţieze angajamentul preşedintelui SUA de a restabili alianţele noastre, de a revitaliza relaţia transatlantică şi de a lucru în strânsă cooperare cu aliaţii noştri”, a precizat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jennifer Psaki.

La Bruxelles, Biden va participa şi la un summit UE-SUA pentru a sublinia angajamentul Washingtonului în favoarea unui „parteneriat transatlantic puternic” bazat pe „valori comune”, a precizat executivul american.

Anunţul primei vizite externe a lui Joe Biden a fost făcut după încheierea summitului global privind schimbările climatice care s-a derulat online şi care a marcat un angajament american reînnoit în eforturile de combatere a încălzirii globale, notează Reuters.

Casa Albă precizează că va furniza pe viitor mai multe detalii privind această călătorie, „în special privind posibile elemente complementare”.

Această formulare a alimentat imediat la Washington speculaţiile privind o eventuală întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit AFP.

Joe Biden i-a propus săptămâna trecută omologului său rus, în cadrul unei discuţii telefonice, să se întâlnească în această vară, într-o ţară terţă, pentru a stabiliza relaţiile între cele două puteri rivale.

Moscova şi-a exprimat interesul pentru această ofertă, care a fost totuşi parazitată de sancţiuni şi contra-sancţiuni adoptate de cele două ţări. Austria şi Finlanda s-au arătat dispuse să găzduiască această întâlnire.

Citește și:  Viktor Orban acuză UE de blocarea fondurilor postcovid din cauza legii ungare anti-LGBT
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 5

Close