Orientul mijlociu

Javad Zarif îi cere lui Trump să evite o presupusă ‘capcană’ a Israelului de a provoca un război

Ministrul de externe iranian Mohammad Javar Zarif i-a cerut sâmbătă preşedintelui american Donald Trump să nu „aspire” la un presupus plan israelian care ar urmări să provoace un război prin atacarea forţelor americane desfăşurate în Irak, relatează Reuters, scrie agerpres

Javad Zarif a făcut această afirmaţie cu ocazia împlinirii unui an de la moartea generalului iranian Qassem Soleimani în urma unui atac cu dronă în Irak. Pentru moment nu există o reacţie din partea Israelului.

Washingtonul blamează o miliţie irakiană susţinută de Iran pentru atacurile frecvente cu rachetă împotriva instalaţiilor americane în Irak, deşi nicio grupare cunoscută ca fiind sprijinită de Iran nu a revendicat astfel de acţiuni, notează Reuters.

„Noi informaţii provenind din Irak arată că agenţi provocatori israelieni plănuiesc atentate împotriva americanilor – pentru a-l pune în dificultate pe (Donald) Trump, aflat la final de mandat, cu un fals casus belli” (acţiune care ar justifica un război), susţine Zarif într-o postare pe Twitter.

„Atenţie la capcană @realDonaldTrump. Focurile de artificii se vor întoarce dureros împotriva voastră”, a scris Zarif.

Esmail Ghaani, care i-a succedat lui Soleimani la conducerea forţei de elită Qods, declarase vineri că Iranul este pregătit să riposteze.

Miercuri, armata americană a trimis două bombardiere B-52, cu capacitate nucleară, în Orientul Mijlociu, într-un mesaj de descurajare a Iranului.

Citește și:  Israelul trage 22 de obuze către Liban, după tirul a şase obuze din sudul teritoriului libanez către nordul teritoriului israelian
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close