Asia

Japonia suspendă utilizarea vaccinului Moderna după descoperirea unor noi loturi de seruri contaminate

Asculta informatia

Regiunea Okinawa din Japonia a suspendat duminică utilizarea vaccinului anti-COVID-19 produs de compania americană Moderna după descoperirea unor noi loturi de seruri contaminate, au anunţat autorităţile locale, citate de AFP, potrivit agerpres

Această decizie a fost luată la o zi după demararea unei anchete de Ministerul Sănătăţii din Japonia în urma morţii a doi bărbaţi care au primit vaccinuri Moderna provenite din cele 1,63 milioane de doze ce prezentau impurităţi în anumite fiole.

Prefectura Okinawa, situată în sudul Japoniei, a decis duminică „suspendarea utilizării vaccinurilor Moderna, întrucât substanţe străine au fost descoperite în anumite loturi”, potrivit unui comunicat.

Loturile vizate de acea contaminare, detectată sâmbătă în Okinawa, sunt diferite de cele care au fost deja suspendate de la utilizare după descoperirea unor impurităţi în unele dintre fiolele conţinând acest produs medical, potrivit presei locale.

Decizia de suspendare a vaccinărilor cu serul Moderna a fost luată la o zi după ce Ministerul japonez al Sănătăţii a anunţat că doi bărbaţi, cu vârste de 30 şi 38 de ani, au murit în luna august după ce au primit doze de rapel cu vaccin Moderna provenite din unul dintre cele trei loturi suspendate pe 26 august de Guvernul nipon.

Ministerul Sănătăţii a anunţat demararea unei anchete pentru a stabili cauzele celor două decese şi a precizat că „legătura de tip cauză-efect asociată cu vaccinarea rămâne până în prezent necunoscută”.

„Pentru moment, nu avem nicio dovadă că aceste decese au fost cauzate de vaccinul anti-COVID-19 Moderna, dar este important să facem o anchetă pentru a stabili dacă există o legătură”, au anunţat sâmbătă într-un comunicat comun compania Moderna şi compania Takeda – care importă şi distribuie serul american în arhipelagul nipon.

Citește și:  ISRAEL: 2 milioane de locuitori vor primi două doze de vaccin până la sfârşitul lui ianuarie

Natura particulelor descoperite în acele flacoane, care au fost fabricate de un subcontractant al companiei Moderna în Europa, nu este deocamdată cunoscută.

„Fiolele au fost trimise la un laborator pentru a fi analizate, iar primele concluzii vor fi cunoscute la începutul săptămânii viitoare”, au precizat companiile Moderna şi Takeda.

Reprezentanţii companiei americane bănuiesc că problema provine de la o linie de producţie a subcontractantului său din Spania, compania Rovi, care produce serurile anti-COVID-19 Moderna destinate pieţelor din afara Statelor Unite.

Compania Rovi a anunţat pe 26 august că a demarat o anchetă pentru a determina cauza contaminării acelor loturi, care au fost distribuite doar în Japonia.

Aproximativ 44% din populaţia Japoniei a fost vaccinată cu schemă completă, în contextul în care această ţară asiatică se confruntă cu o creştere record a numărului de infectări cu noul coronavirus, asociată variantei Delta, considerată mult mai contagioasă.

Peste 15.800 de persoane au murit de COVID-19 în Japonia. Cea mai mare parte a teritoriului japonez a fost plasat sub incidenţa unor restricţii sanitare, pentru a limita recrudescenţa pandemiei de coronavirus.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 4 =

Close