Rusia

Jaf neobişnuit pe un aeroport militar din Rusia: 39 de echipamente, sustrase de la bordul ‘avionului Judecăţii de Apoi’

Un jaf neobişnuit s-a produs pe un aeroport militar din regiunea Rostov din sudul Rusiei, caz care a alertat serviciile de securitate, fiind vorba de o intrare prin efracţie la bordul unui aparat de zbor Iliuşin Il-80, avion de comandă strategică în timp de război nuclear, numit şi „avion al Judecăţii de Apoi”, relatează RIA Novosti, TASS şi Eho Moskvî, si agerpres

Avionul se afla pe aeroportul din Taganrog pentru lucrări planificate de modernizare. Persoane necunoscute au rupt sigiliul şi au deschis trapa din spatele avionului, sustrăgând 39 de echipamente. Nu se precizează ce fel de echipamente au fost sustrase, dar unii dintre experţii ruşi, citaţi de portalul Gazeta.ru, consideră că printre acestea s-ar putea să figureze dispozitive de transmisie şi recepţie radio, echipamente pentru clasificarea informaţiilor vocale şi dispozitive de criptare.

Vara trecută avionul fusese transmis Complexului tehnico-ştiinţific din Taganrog pentru lucrări de modernizare. Comandamentul Forţelor Aerospaţiale ruse spera că acesta va reveni în serviciu în 2021-2022.

Iliusin Il-80, proiectat pe baza aparatului Iliusin II-86, este destinat Comandamentului aerian de comandă strategică în cazul unui război nuclear, având la bord o paletă largă de echipamente radioelectronice.

Armata rusă dispune în total de patru astfel de avioane de comandă.

Despre furtul echipamentelor s-a aflat după ce şeful serviciului de securitate aeriană al întreprinderii „Beriev”, însărcinată cu lucrările de modernizare a aparatului, a sesizat poliţia la 4 decembrie, afirmând că au fost descoperite urme de spargere a aparatului.

Anchetatorii care cercetează cazul au descoperit o serie de urme, conform presei ruse, care avansează mai multe ipoteze despre cine ar putea fi autorii jafului: de la hoţii de metale până la furt în scop de spionaj, cu implicarea angajaţilor întreprinderii.

Citește și:  Rusia a început să-şi vaccineze populaţia împotriva covid-19

Experţii, citaţi de Gazeta.ru, se întreabă cu privire la măsurile de securitate în cazul acestui obiectiv, din moment ce „hoţii” au reuşit să pătrundă atât de uşor înăuntrul postului de comandă aerian al Forţelor armate ruse.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close