Italia

ITALIA: Sute de nostalgici ai dictatorului Benito Mussolini au defilat duminică în oraşul natal

Asculta informatia

Giorgia Meloni închide ochii. Sute de nostalgici ai dictatorului Benito Mussolini au defilat duminică în oraşul natal al acestuia, Predappio, sărbătorind astfel 100 de ani de la ”Marşul către Roma”, care a marcat venirea la putere în Italia a fasciştilor, relatează AFP, inforemază News.ro.

Potrivit poliţiei, aproximativ 2,000 de persoane s-au adunat în acest orăşel din Emilia Romagna (nord), unde este îmnormântat fostul dictator, în cripta capelei familiei. Mormântul lui Mussolini este un loc de pelerinaj al câtorva zeci de mii de vizitatori anual.

Duminică, unii dintre susţinătorii dictatorului şi-au manifestat susţinerea faţă de noul Guvern condus de către Giorgia Meloni, şefa Partidului Fratelli d’Italia (FdI, neofascist), pe care l-a înfiinţat în urmă cu zece ani.

În primul său discurs ca premier în Parlament, săptămâna aceasta, ea a dat asigurări că nu a simţit nicodată vreo ”simpatie sau apropiere faţă de regimurile antidemocratice (…), inclusiv fascism”.

”Aş fi votat cu Lucifer dacă el ar fi învins stânga în Italia. Deci sunt fericit că avem Guvernul Meloni”, a declarat organizatorul adunării, Mirco Santarelli, potrivit agenţiei italiene de presă Ansa.

Agitând bannere şi un steag italian uriaş, mulţi dintre participanţi erau îmbrăcaţi în negru – un omagiu al Cămăşilor Negre, miliţia mişcării fasciste, iar apoi a regimului Mussolini.

Unii dintre ei şi-au ridicat braţul drept şi au făcut salutul fascist, în pofida faptului că organizatorii le-au cerut să nu facă acest gest.

”Dacă, după 100 de ani, suntem în continuare aici, este pentru a aduce un omagiu celui pe care acest stat îl voia şi pe care noi îl admirăm neîncetat”, a decarat strănepoata dictatorului Orsola Mussolini, care a participat la marş împreună cu sora sa, Vittoria.

Citește și:  ROMA: Manifestații împotriva fascismului

La 28 octombrie, ”Marşul către Roma” marca sosirea la putere, în Italia, a lui Benito Mussolini, care instala un regim marcat de naţionalism şi autoritarism.

Mussolini a fost ucis prin împuşcare de către partizani, în aprilie 1945, în ultimele ore ale războiului, iar cadavrul acestuia a fost apoi spânzurat şi mutilat într-o piaţă, la Milano.

În pofida faptului că legea italiană interzice apologia fascismului, aceasta este rareori aplicată.

În Italia, Benito Mussolini, care provenea din rândul stângii, este creditat de către mulţi că a dotat ţara cu infrastructuri – trenuri, autostrăzi – sau că a lansat programe de protecţie socială.

Numele dictatorului apare, în continuare, pe monumente în întreaga peninsulă, precum un obelisc uriaş pe care scrie ”Mussolini Dux”, care tronează în prezent la doi paşi de Stadionul Olimpic de la Roma, fără nicio contextualizare.

Portrete ale lui Il Duce continuă să agaţe pe pereţii unor ministere.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 59 = 68

Close