Europa

Belarus: Mii de oameni, loviţi cu TUNURI de apă pe străzile din Minsk.

Poliţia din Belarus a făcut uz miercuri seară de tunuri cu apă împotriva miilor de manifestanţi adunaţi în centrul Minskului după anunţul privind învestirea pentru un nou mandat a lui Aleksandr Lukaşenko, care se confruntă cu o mişcare de contestare fără precedent, relatează AFP şi Reuters.

Forţele de ordine au început să disperseze mai multe mii de persoane aflate pe un bulevard din centrul Minskului şi au efectuat zeci de arestări.

Poliţişti anti-revoltă cu cagule i-au arestat pe manifestanţi şi i-au dus în dube. Mulţimea s-a comasat apoi în faţa unei stele funerare, în memoria morţilor din Al Doilea Război Mondial.

Mai multe persoane au fost rănite când s-a tras cu tunurile cu apă, a relatat agenţia rusă de presă Interfax, preluată de Reuters.

“Noi nu te-am ales!”

Mii de persoane au protestat pe străzi purtând steagurile roşii şi albe ale opoziţiei, în timp ce maşinile claxonau în jur. Numeroşi protestatari purtau coroane de carton pe cap, aluzie la depunerea jurământului de către preşedintele Lukaşenko.

“Noi nu te-am ales!”, “Nu ţi-ai început mandatul, pur şi simplu ai devenit senil!” sau “Dacă ai 80%, de ce ţi-e frică de noi?” – sunt doar câteva dintre mesajele de pe pancartele agitate de protestatari.

Ignorând apelurile de a renunţa la putere după 26 de ani, Lukaşenko a fost învestit miercuri pentru un al şaselea mandat în secret, după o victorie cu peste 80% în scrutinul prezidenţial de la 9 august, despre care opoziţia susţine că a fost fraudat.

Citește și:  Lukaşenko a ordonat închiderea totală a frontierei cu Ucraina

Din punctul de vedere al opozanţilor şi media independente, această ceremonie, care trebuia să aibă loc înainte de 9 octombrie, a fost organizată în secret pentru a nu servi drept catalizator pentru o nouă mare manifestaţie.

Statele europene au denunţat obstinaţia lui Aleksandr Lukaşenko, Berlinul declarând că “nu îl recunoaşte”, din cauza lipsei “legitimităţii democratice”.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close