ITALIA: Mario Draghi, criticat de liderii UE din cauza restricţiilor impuse – Europa News
Italia

ITALIA: Mario Draghi, criticat de liderii UE din cauza restricţiilor impuse

Premierul Italiei, Mario Draghi, a fost criticat, joi, la summitul Consiliului European, din cauza deciziei de introducere a restricţiilor suplimentare de călătorie la frontierele Italiei, iar instituţiile europene îi atrag atenţia liderului de la Roma că trebuie să respecte certificatele COVID-19.

Guvernul Italiei tocmai a introdus, până pe 31 ianuarie, obligativitatea prezentării de rezultate negative la teste COVID-19 pentru accesul în Italia, deşi Uniunea Europeană a adoptat certificatele COVID-19, care conţin date despre vaccinare, vindecare sau testare, tocmai pentru a facilita circulaţia în spaţiul UE pe durata pandemiei.

Decizia Guvernului Mario Draghi a provocat “stupoare” în rândul liderilor UE, reuniţi la Bruxelles pentru summitul Consiliului European, afirmă oficiali citaţi de cotidianul Il Sole 24 Ore.

Mario Draghi susţine că a impus noile restricţii pentru că Italia are mai puţine cazuri de infecţii cu tulpina Omicron decât alte state UE. “Trebuie să menţinem acest avantaj de protejare a sistemului medical naţional”, a argumentat Draghi.

“Însă mulţi lideri europeni au atras atenţia asupra coordonării internaţionale şi asupra necesităţii informării în prealabil a celorlalte ţări, pentru a exista măsuri proporţionate”, a afirmat un oficial UE, sub protecţia anonimatului.

“Nu s-a discutat nominal despre ce ţară este vorba, dar s-a decis că este necesară coordonarea între statele membre UE”, a explicat un alt funcţionar european. Liderii UE au elaborat un proiect de document care are următoarul conţinut: “Sunt necesare eforturi coordonate. Restricţiile trebuie să se bazeze pe criterii obiective, nu trebuie să afecteze funcţionarea pieţei unice şi nu trebuie să împiedice în mod disproporţionat libera circulaţie între statele membre sau călătoriile în spaţiul UE”.

“Noi suntem foarte mulţumiţi că am adoptat certificatul COVID-19 în timp-record. Toate acţiunile trebuie să fie coordonate. Deciziile unilaterale arată că UE nu are capacitatea de a înfrunta rapid problemele generate de pandemie”, a declarat David Sassoli, preşedintele Parlamentului European.

Citește și:  Zeci de milioane de măşti medicale neconforme, confiscate în Italia
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close