Italia

ITALIA: 400.000 de persoane au primit deja rapelul la vaccin

In faţa întârzierilor înregistrate în livrările de vaccinuri de la Pfizer şi AstraZeneca, guvernul italian s-a văzut obligat să reprogrameze planul naţional de vaccinare şi să-şi revizuiască obiectivele, deşi până în prezent aproape 400.000 de persoane au primit cele două doze necesare pentru a se proteja împotriva noului coronavirus, relatează joi EFE, si agerpres.

În total 2.309.000 de locuitori au primit prima doză, mai ales personalul sanitar, după ce s-a decis amânarea vaccinării persoanelor de peste 80 de ani şi facilitarea celei de-a doua doze personalului de risc, în contextul penuriei de vaccinuri.

Domenico Arcuri, comisarul extraordinar pentru situaţia de urgenţă generată de pandemie, a cerut Avocatului Poporului să demareze procedurile legale faţă de întârzierile de care s-au făcut vinovate companiile farmaceutice şi care au dat peste cap planurile de vaccinare în multe regiuni ale ţării.

Arcuri a subliniat o scădere cu 29 % a livrărilor efectuate săptămâna trecută şi cu 20% a celor de săptămâna aceasta. Pfizer a anunţat ulterior că livrările vor reveni la normalitate săptămâna aceasta şi că din 15 februarie va avea loc o creştere a producţiei de vaccinuri.

Ministrul adjunct al sănătăţii Pierpaolo Sileri a explicat că întârzierile determinate de Pfizer vor duce la amânarea cu patru săptămâni a începerii campaniei de vaccinare pentru persoanele de peste 80 de ani şi cu între 6 – 8 săptămâni pentru restul populaţiei.

Potrivit lui Sileri, dozele pe care le va primi Italia în următoarele săptămâni ar trebui să fi suficiente pentru a completa vaccinarea cu prima şi a doua doză a personalului sanitar şi a rezidenţilor din casele pentru bătrâni.

Între timp, Italia a decis să investească în propriul vaccin şi a anunţat marţi mobilizarea a 81 de milioane de euro pentru dezvoltarea acestui vaccin pe care îl elaborează compania ReiThera.

Citește și:  Italia relaxează restricțiile.
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close