Israel

Audierile în cadrul procesului pentru corupţie al premierului Netanyahu, reluate după o pauză de două luni

Audierile în cadrul procesului pentru corupţie al premierului Benjamin Netanyahu au fost reluate duminică după o pauză de două luni, pe fondul intensificării protestelor împotriva corupţiei şi a modului în care a fost gestionată criza cauzată de noul tip de coronavirus în Israel, informează Reuters, via agerpres.

Netanyahu, primul premier în exerciţiu al Israelului adus în faţa instanţei de judecată, nu a venit duminică la audieri, calificate de un purtător de cuvânt al acuzării drept o discuţie tehnică.

Prezenţa lui Netanyahu nu a fost cerută pentru această şedinţă a Tribunalului districtual din Ierusalim, unde el şi-a făcut apariţia în luna mai, la deschiderea procesului pentru corupţie, fraudă şi abuz de încredere.

Benjamin Netanyahu, 70 de ani, a fost inculpat în noiembrie anul trecut, pentru corupţie, fraudă şi abuz de încredere, în trei dosare. Procesul trebuia să înceapă la jumătatea lui martie, dar a fost amânat iniţial pentru 24 mai din cauza epidemiei de coronavirus.

În Israel, funcţia de prim-ministru nu asigură niciun fel de imunitate, însă potrivit unei decizii a Curţii Supreme inculparea nu duce la interdicţia de a ocupa postul sau de a forma un guvern.

Pe 17 mai, Netanyahu, liderul partidului de centru-dreapta Likud, şi-a început oficial un nou mandat de prim-ministru de 18 luni, în fruntea unui guvern de uniune naţională a cărei şefie va fi împărţită prin rotaţie cu fostul său adversar centrist Benny Gantz, de la Alianţa Albastru şi Alb, din noiembrie 2021.

După ce a ajuns la acest acord cu Benny Gantz, Netanyahu a impus restricţii de circulaţie care au redus amploarea primului val de contaminări cu noul tip de coronavirus în Israel.

Citește și:  Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, deschisă publicului în Duminica Floriilor catolice

Însă, după creşterea bruscă în ultimele săptămâni a numărului de cazuri de COVID-19, a şomajului şi a reimpunerii de restricţii de circulaţie, israelienii au ieşit cu miile pe străzi pentru a protesta împotriva lui Netanyahu, furia populară fiind amplificată şi de acuzaţiile de corupţie.

Sâmbătă, poliţia a făcut uz de tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe protestatari lângă reşedinţa lui Netanyahu din Ierusalim. La Tel Aviv, mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a cere mai mult sprijin de stat pentru afacerile puternic afectate de criza sanitară.

Pentru acuzaţiile care i se aduc, Benjamin Netanyahu ar putea fi condamnat la închisoare până la 10 ani. El nu recunoaşte comiterea niciuneia din infracţiuni.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close