Israel

Israel vs Hamas – încă șapte luni de luptă

Potrivit unui înalt oficial de securitate, Israelul se așteaptă să continue războiul din Gaza până la sfârșitul anului pentru a-și atinge obiectivul de a „distruge” dominația Hamas în teritoriul palestinian asediat.  

Tzachi Hanegbi, consilier pentru securitatea națională a țării și un apropiat al premierului Benjamin Netanyahu, a declarat că planul inițial de război al Israelului împotriva Hamas definea ” 2024 ca an de luptă”. “Acum suntem în a cincea lună, ceea ce înseamnă că ne așteptăm la alte șapte luni de lupte”.

Comentariile vin în timp ce forțele israeliene(IDF) își intensifică ofensiva în orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza. Financial Times a relatat în decembrie că oficialii israelieni plănuiau ca războiul împotriva Hamas să dureze cea mai mare parte a acestui an, la diferite niveluri de intensitate, cu scopul de a  elimina grupul militant ca principală putere militară și politică din Gaza.

Această strategie nu s-a schimbat, a declarat Hanegbi în interviul acordat postului de radio Reshet Bet, urmând ca lunile următoare să fie destinate „aprofundării realizărilor noastre și atingerii obiectivului nostru”.

Aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise în timpul atacului din 7 octombrie al Hamas asupra statului ebraic, iar alte 250 de persoane au fost luate ostatice, potrivit autorităților israeliene.

Ca răspuns, IDF au a lansat o ofensivă feroce în Gaza. O mare parte din populația de peste 2 milioane de locuitori ai teritoriului a fost strămutată. Oficialii palestinieni estimează că 36.000 de oameni au fost uciși.

Ofensiva în Rafah

La începutul acestei luni, Israelul a demarat o operațiune majoră în Rafah, considerat singurul bastion rămas al Hamas în enclavă. Forțele israeliene au declarat miercuri că au obținut controlul „tactic” asupra coridorului Philadelphi, de-a lungul frontierei dintre Gaza și Egipt, ceea ce oferă armatei capacitatea de a tăia linia  pe care Hamas a folosit-o pentru a se aproviziona și reînarma luptătorii săi.

Citește și:  Israelul anunţă că a doborât o dronă care a intrat în spaţiul aerian israelian la Muntele Hermon, în Platoul Golan ocupat, la frontiera cu Siria

IDF ar fi descoperit 20 de tuneluri în Egipt, precum și 82 de puncte de acces pe va urmări să le dezmembreze. Forțele israeliene au localizat, de asemenea, rachete de-a lungul traseului.

În ultimele săptămâni, militanții Hamas au reapărut în zonele din nordul Fâșiei Gaza care fuseseră anterior curățate de către IDF, ceea ce a necesitat reînnoirea operațiunilor și lupte aprige de la stradă la stradă.

Condamnare internațională

Israelul s-a confruntat cu o condamnare internațională din ce în ce mai mare din cauza numărului mare de morți și a condițiilor umanitare din interiorul Gaza. Occidentul a vorbit chiar de genocid.

Criticile s-au intensificat la sfârșitul săptămânii trecute după ce un atac aerian care a vizat doi comandanți de rang înalt ai Hamas în nord-vestul orașului Rafah a ucis aproximativ 45 de civili care se adăposteau într-o tabără de persoane strămutate din apropiere.

Cu toate acestea, Hanegbi a subliniat că ofensiva de la Rafah se va încheia „în câteva săptămâni” și că Israelul va face apoi „tranziția de la o campanie militară de mare intensitate” în Gaza la o fază de război de intensitate redusă.

Netanyahu, la rândul său, a insistat în repetate rânduri că nu se va opri până când nu se va obține „victoria totală” asupra Hamas.

Tags

Articole similare

Close