Europa

PAM se teme de o ‘pandemie de foame’ mai gravă decât COVID-19

Programul Alimentar Mondial (PAM), care a primit joi, in absentia, Premiul Nobel pentru Pace 2020 în cadrul unei ceremonii organizate la Roma, s-a declarat îngrijorat în legătură cu o „pandemie de foame” cu efecte, în opinia sa, mai grave decât cele ale COVID-19, relatează AFP, si agerpres.

„Din cauza numeroaselor războaie, a schimbărilor climatice, a utilizării la scară largă a foametei ca armă politică şi militară – şi a unei pandemii globale care agravează totul exponenţial – 270 de milioane de oameni se îndreaptă spre foamete”, a avertizat directorul executiv al PAM, americanul David Beasley.

„Nesatisfacerea nevoilor lor va provoca o pandemie a foamei care va face ca impactul COVID să fie uitat”, a afirmat el, după ce şi-a scos masca, în declaraţii difuzate de la sediul agenţiei ONU din Roma.

Cea mai mare organizaţie umanitară din lume în lupta împotriva foametei, PAM, înfiinţată în 1961, asigură hrană pentru zeci de milioane de persoane înfometate în fiecare an – 97 de milioane anul trecut – pe toate continentele.

Comitetul Nobel din Norvegia a recompensat PAM pentru „eforturile sale de luptă împotriva foametei, pentru contribuţia la îmbunătăţirea condiţiilor de pace în zonele afectate de conflicte şi pentru că a jucat un rol esenţial în eforturile de a împiedica utilizarea foametei ca armă de război”.

Confruntat cu tentaţiile retragerii naţionaliste, „Programul Alimentar Mondial (…) reprezintă exact tipul de cooperare şi de angajament internaţional de care lumea are astăzi nevoie”, a declarat joi preşedintele comitetului, Berit Reiss-Andersen, într-un Institut Nobel pustiu din cauza restricţiilor impuse de pandemia de COVID-19.

Citește și:  Funeraliile prinţului Philip vor avea loc la 17 aprilie la Castelul Windsor

În mod tradiţional, premiul Nobel pentru Pace – una dintre distincţiile create de inventatorul şi omul de afaceri suedez Alfred Nobel (1833-1896), cel care a inventat dinamita – este decernat la Oslo, în conformitate cu unul dintre criteriile prevăzute în testamentul lui Nobel.

„Acest Premiu Nobel pentru Pace este mai mult decât o mulţumire, este un apel la acţiune”, a declarat şeful PAM.

Subliniind că „foametea este la porţile umanităţii’, David Beasley a afirmat că „hrana este calea spre pace”.

În ultimele săptămâni, PAM şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la riscul foametei în Burkina Faso, Sudanul de Sud, în nord-estul Nigeriei şi Yemen. În aceste ţări, malnutriţia, deja la niveluri record, este aşteptată să se agraveze din cauza pandemiei de coronavirus şi a lipsei de fonduri.

Beasley s-a declarat indignat în legătură cu „ceea ce ar putea fi cel mai ironic moment din istoria modernă”.

„Pe de o parte, după un secol de progrese masive în eradicarea sărăciei extreme, 270 de milioane de persoane sunt acum în pragul foametei”, a spus el.

„Pe de altă parte, există în prezent averi de 400.000 de miliarde de dolari în întreaga lume. Chiar şi la apogeul pandemiei de COVID-19, în doar 90 de zile, averile au crescut cu 2.700 miliarde de dolari. Şi noi avem nevoie doar de 5 miliarde de dolari pentru a salva de la foamete 30 de milioane de vieţi”, a mai spus şeful PAM.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close