Romania

Botnițarul de ARAFAT atentionat de AVOCATUL POPORULUI pentru abuzurile comise in sanatate,

O decizie luată de autorităţile din România şi anunţată, luni, de către Raed Arafat ar putea avea consecinţe dezastruoase. Avocatul Poporului a intervenit imediat în acest caz. Ce mesaj a fost transmis către şeful DSU, dar şi către ministrul Sănătăţii?

Săptămâna aceasta, Raed Arafat a anunţat suspendarea internărilor în spitalele din România pentru operații şi pentru alte tratamente şi investigații care nu reprezintă urgențe, cu anumite excepții.

O situaţie de neacceptat, atrage atenţia Avocatul Poporului

Instituţia Avocatului Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul acestei decizii. Renate Weber atrage atenţia că măsura suspendării intervenţiilor chirurgicale va avea consecinţe dezastruoase.

“Deși înțelegem situația epidemiologică gravă în care ne aflăm, atragem atenția că dreptul cetățenilor la asistență medicală în unitățile sanitare de stat nu poate fi îngrădit, neexistând pentru aceștia decât opțiunea efectuării actului medical în unități sanitare private.

Astfel, situaţia de mai sus creează premisele discriminării acestei categorii de cetățeni, situație care, în opinia noastră, este de neacceptat”, transmite Avocatul Poporului, prin intermediul unui comunicat.

Statul român trebuie să fie garant al dreptului la ocrotirea sănătăţii, aşa cum scrie în Constituţia României

Această restrângere nu poate fi făcută decât prin lege, atrage atenţia Renate Weber.

“Acest lucru este neconstituțional și nelegal, în măsura în care permite dispunerea unor măsuri de restrângere a exercițiului dreptului persoanelor de a beneficia de asistență medicală în unitățile sanitare de stat”, se mai arată în comunicatul instituţiei.

“Abordarea expusă pune probleme atât din perspectiva respectării obligaţiei statului ca garant al dreptului la ocrotirea sănătăţii, consacrată prin Constituţia României, cât şi raportat la asigurarea protecţiei asiguraţilor în mod universal, echitabil şi nediscriminatoriu – accesul pacienţilor non-Covid la asistenţa medicală fiind limitat”, se arată în solicitarea Avocatului Poporului adresată lui, Arafat, aceasta poate fi consultată aici.

Citește și:  Crește datoria publică. România, forțată de UE să garanteze cu 60 milioane de euro împrumutul pentru Ucraina

Demersurile Avocatului Poporului au fost înaintate ministrului interimar al Sănătății, Cseke Attila, și șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Anunţul făcut luni de Raed Arafat

“Cifrele continuă să crească, aproape avem o cifra dublă față de lunea trecută. Nu vedem încă o tendința de plafonare sau de scădere.

Din acest motiv, după discuții cu cei de la Ministerul Sănătății, suntem nevoiți să emitem un ordin pe 30 de zile care prevede că managerii unităților sanitare publice cu paturi dispun măsuri pentru suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate”, anunţa, luni seara, Raed Arafat.

“Prevederile nu se aplică urgențelor, femeilor însărcinate care necesită controale obligatorii, pacienților cu afecțiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă”, a adăugat acesta.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close