Europa

Islanda: După 15 luni anulează toate restricţiile antiepidemice

Asculta informatia

După 15 luni în care măsurile antiepidemice au fost înăsprite sau relaxate, Islanda a anunţat vineri anularea tuturor restricţiilor naţionale asociate pandemiei de COVID-19, datorită progreselor deosebite înregistrate de campania sa de vaccinare, informează AFP, potrivit agerpres.

„Este un sentiment puţin ciudat, după ce m-am aflat de multe ori aici sau în alte spaţii pentru a anunţa o înăsprire a măsurilor, dar astăzi este ziua în care le vom anula”, a declarat, bucuroasă, prim-ministrul islandez Katrin Jakobsdottir într-o conferinţă de presă.

Reguli de distanţare socială, purtarea măştilor sanitare, limite impuse în privinţa adunărilor publice sau limitarea programului de funcţionare pentru baruri şi restaurante: toate aceste măsuri nu vor mai fi în vigoare începând de sâmbătă, 26 iunie.

„În realitate, restabilim societatea în care suntem obişnuiţi să trăim şi la care aspiram” de la intrarea în vigoare a primelor restricţii antiepidemice pe această insulă din Oceanul Atlantic, pe 16 martie 2020, a subliniat ministrul islandez al Sănătăţii, Svandis Svavarsdottir, citată într-un comunicat.

Această decizie, o premieră în Europa, a fost luată în conformitate cu calendarul oficial în patru etape ce vizează renunţarea treptată la restricţiile antiepidemice pe teritoriul islandez.

Prezentat la sfârşitul lunii aprilie, calendarul prevedea anularea tuturor măsurilor antiepidemice la nivel naţional în a doua jumătate a lunii iunie, „când aproximativ 75% din populaţia ţării (în vârstă de peste 16 ani, n.r.) va fi primit cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19”.

Până în data de 24 iunie, 87,6% din totalul islandezilor de peste 16 ani, reprezentând 295.000 de persoane din populaţia totală a ţării, care este de circa 365.000 de locuitori, au fost vaccinaţi cu cel puţin o doză a unui ser anti-COVID-19.

Citește și:  Kievul înregistrează cea mai călduroasă toamnă din ultimii 140 de ani

Anumite restricţii vor rămâne însă în vigoare la graniţele ţării, precum prezentarea obligatorie a unui test PCR cu rezultat negativ la sosire, urmat de un dublu test PCR la ieşirea dintr-o carantină de cinci zile pentru vizitatorii nevaccinaţi.

Turiştii care prezintă un certificat de vaccinare sau care probează o infectare anterioară cu COVID-19 şi care, până acum, trebuiau să se testeze la sosirea în Islanda, vor fi exceptaţi de la această obligaţie începând de la 1 iulie.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

87 − 78 =

Close