Europa

Finlanda a primit ofertele finale pentru achiziţionarea a 64 de noi avioane de luptă

Finlanda a anunţat joi că a primit ofertele finale pentru reînnoirea flotei sale de avioane de luptă, un contract major de 9 miliarde de euro pentru 64 de aparate ce pune în faţă cinci producători occidentali şi urmează să fie atribuit la sfârşitul anului, relatează France Presse, via agerpres.

F/A-18 al americanului Boeing, Rafale al francezului Dassault, Gripen al constructorului suedez Saab, Eurofighter al consorţiului european cu acelaşi nume şi F-35 al americanului Lockheed Martin se luptă pentru această piaţă, a declarat Ministerul Apărării într-un comunicat.

Armata finlandeză „a primit ofertele finale şi ferme de la aceşti cinci fabricanţi de avioane”, a scris ministerul.

Noile aparate, care urmează să zboare până în 2060, vor înlocui cele şaizeci de versiuni vechi ale F/A-18 care echipează în prezent Forţele Aeriene Finlandeze de la intrarea lor în serviciu între 1995 şi 2000.

Finlanda, care are o frontieră de peste 1.300 de kilometri cu Rusia, nu este membră a NATO, dar este un stat partener al Alianţei atlantice.

„Preţul plafon pentru fiecare candidat este de aproximativ 9 miliarde de euro” şi ofertele vor fi analizate în toamnă pentru o decizie a guvernului „la sfârşitul anului 2021”, a precizat ministerul.

Testele de vreme rece au avut loc deja anul trecut.

Patru criterii au fost stabilite: capacitatea aşa-numită „multirol” a avioanelor de luptă, securitatea aprovizionării, cooperarea industrială şi costurile.

„Implicaţiile asupra politicii de apărare şi securitate vor fi evaluate separat de oferta în sine”, a precizat Helsinki.

Citește și:  Consiliului Europei a votat pentru retragerea Rusiei din adunarea parlamentara
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close