Orientul mijlociu

Iranul promite răzbunare şi da vina pe Israel pentru incidentul de la Natanz

Teheranul consideră că Israelul este vinovat pentru incidentul produs duminică la centrala de îmbogăţire a uraniului de la Natanz (centrul Iranului), a anunţat luni ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif, care a promis răzbunare, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Autorităţile iraniene au descris incidentul de la Natanz drept un act de ”terorism nuclear” şi au precizat că Iranul îşi rezervă dreptul de a acţiona împotriva autorilor.

”Sioniştii vor să se răzbune din cauza progresului nostru în maniera de ridicare a sancţiunilor… ei au afirmat public că nu vor permite acest lucru. Dar noi ne vom lua revanşa în faţa sioniştilor”, a declarat Zarif.

„Nu a existat contaminare şi nu au fost nici victime, însă ar fi putut provoca un dezastru. Poate fi considerată o faptă împotriva umanităţii”, a declarat la rândul său purtătorul de cuvânt al MAE ianian, Saeed Khatibzadeh, într-o conferinţă de presă.

Media israeliene au citat surse anonime potrivit cărora serviciile de informaţii externe israeliene (Mossad) au efectuat o operaţiune de sabotaj la centrala Natanz, ceea ce ar putea întârzia cu câteva luni activitatea de îmbogăţire a uraniului.

Israelul nu a oferit deocamdată o poziţie oficială privind acest caz.

Centrala de la Natanz, care îşi desfăşoară în subteran o mare parte a activităţii, este una dintre cele câteva obiective iraniene monitorizate de către inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Acordul internaţional semnat în 2015 de Iran şi şase mari puteri (SUA, Regatul Unit, Franţa, Rusia, China şi Germania) include o interdicţie pentru 15 ani în ceea ce priveşte „producţia sau achiziţia de plutoniu sau uraniu metalic ori de aliaje ale acestora”. Documentul prevede că Iranului i se va permite să înceapă studii privind producţia de combustibil pe bază de uraniu „în cantităţi mici” după zece ani, dar numai cu acceptul celorlalte ţări semnatare. 

Citește și:  UE cere Israelului să oprească în totalitate activităţile de colonizare din Cisiordania
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close