Orientul mijlociu

Iranul execută tot mai mulţi tineri arestaţi în timpul protestelor anti-sistem

Asculta informatia

De la începutul protestelor “anti-hijab” din septembrie, declanşate de moartea în custodia poliţiei a lui Mahsa Amini, Iranul a lansat o campanie de represiune majoră care a inclus arestări de mii de persoane, dar care, mai recent, a implicat execuţii fără precedent legate de proteste, relatează site-ul de ştiri Zero Hedge.

Patru cetăţeni iranieni au fost executaţi până în prezent pentru ceea ce autorităţile statului au numit acte “teroriste”. Există multe rapoarte potrivit cărora alţi doi deţinuţi sunt pe cale să fie executaţi într-o închisoare din suburbiile Teheranului, după procese desfăşurate în grabă.

“Protestatarii s-au adunat duminică seară în faţa unei închisori din apropierea capitalei iraniene, în încercarea de a împiedica presupusa execuţie iminentă a doi tineri deţinuţi găsiţi vinovaţi de călcarea cu maşina a unui ofiţer de poliţie în timpul protestelor din noiembrie”, a relatat luni The Guardian.

Membrii familiei unuia dintre bărbaţi, Mohammad Ghobadlou, în vârstă de 22 de ani, s-ar fi alăturat protestelor din faţa închisorii. Ghobadlou, împreună cu celălalt prizonier, Mohammad Boroughani, ar fi fost transferaţi la izolare, ceea ce a stârnit temeri legate de iminenta lor execuţie, având în vedere că acesta este tratamentul tipic aplicat deţinuţilor condamnaţi la moarte chiar înainte de execuţie.

Acest lucru vine după ce doi bărbaţi au fost executaţi sâmbătă, The New York Times relatând că aceştia au fost spânzuraţi:

“Iranul a spânzurat sâmbătă doi bărbaţi, un campion naţional de karate în vârstă de 22 de ani şi un muncitor în vârstă de 39 de ani, care au participat la demonstraţii antiguvernamentale. Execuţiile lor au fost condamnate ca fiind o manevră a guvernului de a folosi violenţa şi de a semăna frica pentru a anihila protestele.

Citește și:  Explozii la baza militară Al-Saqr din Irak

Bărbaţii – Mohammad Mehdi Karami, campionul de karate, şi Sayed Mohammad Hosseini, muncitor în fabrică – au fost spânzuraţi în zorii zilei de sâmbătă în oraşul Karaj, în apropierea capitalei Teheran. Cei doi au fost acuzaţi că au participat la uciderea unui membru al grupului paramilitar Basij în noiembrie”.

Mai multe ţări occidentale i-ar fi convocat pe ambasadorii iranieni respectivi în capitalele lor, cerând explicaţii. De exemplu, Franţa a condamnat execuţiile “îngrozitoare” de sâmbătă şi represiunea severă în curs de desfăşurare împotriva protestatarilor “anti-hijab”.

Grupurile de apărare a drepturilor omului au calificat execuţiile drept “crime” şi au afirmat că deţinuţii nu beneficiază de procese echitabile şi se confruntă cu acuzaţii inventate.

Ministerul iranian de Externe a rămas ferm în apărarea procesului judiciar al naţiunii.

“Observaţiile unor autointitulaţi apărători ai drepturilor omului sunt pline de gânduri rasiste”, se arată într-o declaraţie postată pe site-ul Ministerului de Externe.

Între timp, unele ţări, precum Canada, merg până într-acolo încât se gândesc să expulzeze diplomaţii iranieni, spunând că ambasadorii Republicii Islamice nu reprezintă cu adevărat poporul lor. În Germania au existat apeluri din ce în ce mai mari pentru a face acelaşi lucru.

Demonstranţii iranieni reţinuţi au continuat să primească sentinţe dure, inclusiv ani de închisoare, uneori pentru ceea ce restul lumii ar considera un simplu exerciţiu de exprimare liberă. Dar acest lucru nu a servit încă la stingerea protestelor, ci, în multe cazuri, nu a făcut decât să înfurie oamenii din stradă.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

37 − 34 =

Close