Orientul mijlociu

Iranul cere Washingtonului să acţioneze rapid pentru revenirea în acordul nuclear

Asculta informatia

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a cerut, sâmbătă, Washingtonului, să revină rapid în acordul nuclear, arătând că o lege adoptată de Parlament obligă guvernul de la Teheran să îşi înăsprească poziţia în domeniul nuclear, dacă sancţiunile americane nu vor fi relaxate până pe 21 februarie, transmite Reuters si news.ro

Zarif s-a referit şi la alegerile care vor avea loc în Iran în iunie. Dacă va fi ales un proeşedinte de orientare dură, acest lucru ar putea pune şi mai mult în pericol acordul nuclear.

”Timpul trece pentru americani, atât din cauza legii din Parlament, cât şi a atmosferei de alegeri, care vor avea loc după Anul Nou Iranian”, a spus Zarif într-un interviu acordat sâmbătă publicaţiei Hamshahri.

Anul Nou Iranian începe pe 21 martie.

Parlamentul, dominat de parlamentari de orientare dură, a adoptat o lege, în decembrie, care stabileşte un termen de două luni pentru relaxarea sancţiunilor.

Administraţia preşedintelui Joe Biden analizează modalităţi prin care să fie reinstituit acordul nuclear semnat în 2015 de Iran şi principalele puteri occidentale, dar care a fost abandonat de fostul preşedinte Donald Trump, care a reintrodus sancţiunile.

Iranul a răspuns prin încălcarea termenilor acordului, în cadrul unei reacţii în etape. Luna trecută, Iranul a reluat îmbogăţirea uraniului la 20%, un nivel atins înainte de acord.

Biden a spus că dacă Teheranul revine la respectarea strictă a acordului, Washingtonul va folosi acest lucru ca bază de pornire pentru un acord mai larg, care ar putea restricţiona dezvoltarea de rachete şi activităţile regionale ale Iranului.

Teheranul a insistat ca Washingtonul să relaxeze mai întâi sancţiunile, înainte ca Iranul să revină la respectarea acordului, şi a exclus negocierea unor probleme de securitate mai largi.

Citește și:  Curtea Supremă a SUA revocă dreptul la AVORT al americancelor şi permite statelor să-l interzică.

Secretarul de Stat american Antony Blinken a discutat, vineri, despre Iran, într-o întâlnire virtuală cu omologii britanic, francez şi german, analizând reluarea acordului.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 3 =

Close