Iohannis dă asigurări: Nu vom introduce lockdown după alegeri – Europa News
Romania

Iohannis dă asigurări: Nu vom introduce lockdown după alegeri

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Palatul Cotroceni, că nu are nicio intenţie să introducă o carantină la nivel naţional după alegerile parlamentare din 6 decembrie. „Deci lockdown nu se întâmplă”, a dat asigurări şeful statului.

„Am avut o şedinţă cu premierul, ministrul pe tema situaţiei actuale a pandemiei. Am solicitat INSP o analiză privind evoluţia epidemiei în oraşele şi municipiile carantinate. Datele furnizate relevă că, începând cu 20 noiembrie, la nivel naţional se observă o tendinţă de scădere a infecţiilor cu SARS-CoV- 2.

Acest lucru se reflectă atât în numărul de cazuri săptămânale cât şi în media zilnică a numărului de cazuri şi a ratei de pozitivare a probelor. Acest grafic arată evoluţia de la începutul pandemiei şi se vede foarte clar cum, de câteva zile bune, am ajuns pe un palier şi tendinţa este de scădere. Sunt date concrete, care dovedesc că măsurile luate de autorităţi au fost corecte şi că populaţia a respectat aceste măsuri. Este doar un început. Nu am învins virusul: măsurile rămân în vigoare. […] Orice relaxare prematură periclitează rezultatele obţinute”, a precizat Klaus Iohannis.

Liderul de la Palatul Cotroceni a explicat în continuare de ce e nevoie de carantinare în localităţi şi a prezentat cu ajutorul unor grafice, evoluţia numărului de cazuri în anumite zone din ţară unde au fost aplicate măsuri de carantinare.

„Când rata de infectare creşte prea mult se impun măsuri suplimentare. Acestea se regăsesc în conceptul de carantinare zonală, care reduce mobilitatea. Locuitorii se întâlnesc mai rar, inhibând astfel răspândirea virusului mai ales de la persoane asimptomatice la cele sănătoase.

Citește și:  AMBULANTELE MINCINOASE: Manipulaţi poporul cu SIRENELE

Exemple în oraşele carantinate din Cluj (Gherla), Sălaj (Zalău). Se vede pe grafic că din momentul carantinării, la început creşterea încetineşte şi după, în medie 7 zile, începe să scadă rata infectării. În aceste două grafice se vede chiar o scădere accentuată.
În Sibiu şi Baia Mare se observă acelaşi trend: o încetinire a creşterii şi apoi o scădere destul de pronunţată.

Pentru a fi mai eficienţi şi pentru a putea controla epidemia, pe baza acestor date INSP a actualizat procedura de evaluare a riscului de răspândire a virusului SARS-CoV- 2 într-o localitate în vederea instituirii şi ridicării măsurii de carantinare zonală”, a precizat preşedintele Iohannis.

În consecinţă, şeful statului a reiterat faptul că „nu există nicio intenţie de a intra în lockdown după alegeri”.

„În acest context de carantină şi lockdown, două noţiuni foarte localizate de dumneavoastră din toate redacţiile vreau să fie foarte clar: nu există nici o intenţie, eu nu intenţionez să promovez instituirea carantinei la nivel naţional un aşa-numit lockdown după alegerile parlamentare din 6 decembrie. Repet, nu există nicio intenţie de a intra în lockdown după alegeri.

Repet aceste lucruri fiindcă sunt politicieni fără scrupule care încearcă să se promoveze cu ştiri de tip senzaţional. […] Deci lockdown nu se întâmplă.

Abordarea pe care am avut-o până acum s-a dovedit că dă rezultate şi o vom menţine în continuare. Deci vom continua să instituim măsuri zonale sau regionale acolo unde situaţia o impune”, conchide preşedintele Iohannis.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close