Ungaria

Viktor Orban acuză UE de blocarea fondurilor postcovid din cauza legii ungare anti-LGBT

Premierul ungar Viktor Orban a acuzat vineri Comisia Europeană (CE) de faptul că blochează fonduri din planul de relansare postcovid, din cauza unor dezacorduri cu privire la drepturile lesbienelor, gay-lor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT), cu câteva zile înaintea unei date-limită a examinării planului ungar de investiţii şireforme, relatează AFP, scrie news.ro .

”Fondurile sunt împrumuturi pe care Bruxellesul nu vrea să ni le acorde din cauza dezbaterii cu privire la politica noastră faţă de LGBT+”, a denunţat liderul suveranist într-un interviu la radio.

Parlamentul ungar a adoptat în iunie amendamente legslative care interzic ”promovarea şi reprezentarea homosexualităţii” în rândul minorilor.

Acest text, prezentat de către Orbam drept un instrument de protecţia copiilor, a provocat tensiuni puternice cu Bruxellesul, iar preşedinta CE Ursula von der Leyen l-a denunţat drept ”o ruşine”.

UE sublinizaă, la rândul său, că refuzul validării planului de relansare nu are legătură cu această lege şi arată cu degetul alte elemente, de exemplu o luptă insuficientă împotriva corupţiei şi lipsa independenţei sistemului judiciar ungar.

Planul ungar de investiţii şi reforme, prezentat Bruxellesului la 12 mai – care permite Budapestei să ceară subvenţii europene în valoare de 7,2 miliarde de euro, urma să facă obiectul unei decizii a CE la 12 iulie, după o examinare de două luni, prevăzută de procedură.

Însă această perioadă de examinare a fost prelungită până la sfârşitul lui septembrie.

Guvernul ungar a împrumutat, săptămâna aceasta, 4,5 miliarde de euro pe pieţe financiare – o sumă fără precedent într-o singură zi.

Citește și:  UE nu îl mai consideră pe Juan Guaido preşedinte interimar al Venezuelei

Din cauza unor ”provocări permanente” ridicate de UE, Viktor Orban a dat asigurări că Ungaria are o bază financiară solidă şi ”îşi va apăra suveranitatea”.

În pofida acestor certuri, el a îndepărtat din nou ideea unei ieşiri a Ungariei din UE.

”Vom fi printre ultimii, în cazul în care Uniunea ar înceta să mai existe”, a declarat Orban, subliniind ”importanţa pentru Ungaria a accesului la piaţa comună”.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close