Franta

Infectat cu coronavirus, Macron a plecat din Paris şi s-a izolat într-un conac de la Versailles

Preşedintele francez Emmanuel Macron, testat pozitiv la COVID-19 şi care manifestă simptome specifice, printre care o oboseală accentuată, continua să lucreze de la distanţă vineri, de la o reşedinţă oficială de lângă Paris, după ce anunţul de joi privind infectarea lui a determinat mai mulţi lideri europeni să se izoleze la rândul lor, informează agerpres.

Preşedinţia franceză nu a dorit să comunice mai multe informaţii vineri dimineaţa, însă a anunţat că şeful de stat s-a instalat în La Lanterne, o reşedinţă pusă la dispoziţia preşedinţilor francezi, la Versailles.

Joi seara, purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal, a precizat că Emmanuel Macron „are simptome clare, tuse şi oboseală puternice”.

Emmanuel Macron a făcut o declaraţie joi la sfârşitul după-amiezii, de la distanţă, în marja unui consiliu asupra ajutorului pentru dezvoltare, unde a apărut cu o mască tip FFP2, fără a evoca starea lui de sănătate.

Cu toate acestea, contaminarea lui Macron cu noul tip de coronavirus a perturbat agendele de lucru ale mai multor lideri europeni cu care el a fost în contact în ultimele zile, în special în timpul unui summit european la Bruxelles, pe 10-11 decembrie.

Potrivit unei surse apropiate executivului, tocmai acolo s-a infectat Macron, în timp ce a s-a aflat timp de 20 de ore alături de liderii celor 27 de ţări din UE, inclusiv în timpul unei lungi nopţi de negocieri.

Premierii luxemburghez Xavier Bettel, belgian Alexander De Croo, spaniol Pedro Sanchez şi portughez Antonio Costa, testat negativ, precum şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au anunţat că intră în izolare.

Citește și:  Franța: Jean Castex este noul prim-ministru

În schimb, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a participat luni la un dineu la Paris împreună cu preşedintele francez, nu a considerat necesar să intre în carantină.

Înainte de Emmanuel Macron, numeroşi şefi de stat şi de guvern au fost deja contaminaţi cu noul tip de coronavirus, inclusiv preşedintele american Donald Trump şi premierul britanic Boris Johnson, care, la fel ca alţi numeroşi lideri, i-au adresat lui Macron mesaje de susţinere.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close