Asia

Indonezia: Frontul Apărătorilor Islamici a fost INTERZIS

Asculta informatia

Indonezia a interzis grupul radical controversat şi influent politic Frontul Apărătorilor Islamici, a anunţat miercuri ministrul şef al securităţii, citat de Reuters.

Ministrul Mahfud MD a declarat că grupul, pe larg cunoscut prin acronimul FPI, a fost interzis cu efect imediat.

„Guvernul a interzis activităţile FPI şi va opri orice activităţi desfăşurate de FPI”, a declarat Mahfud. „FPI nu mai are statut legal ca organizaţie”, a adăugat el.

Interdicţia urmează întoarcerii principalei figuri spirituale a grupului Rizieq Shihab în noiembrie după trei ani de autoexil în Arabia Saudită, sărbătorită cu evenimente la care au participat mii de persoane în ţara cu cea mai mare populaţie musulmană din lume.

Clericul în vârstă de 55 de ani a fost arestat în această lună fiind acuzat de încălcarea protocoalelor de sănătate şi rămâne deţinut, în timp ce ciocnirile între poliţişti şi susţinători – în care şase dintre gărzile sale de corp au fost împuşcate mortal – sunt investigate de organismul naţional pentru drepturile omului.

Mahfud a declarat că FPI a fost desfiinţat oficial din iunie anul trecut, dar a continuat să desfăşoare activităţi ilegal.

Şase înalţi oficiali guvernamentali, inclusiv procurorul general, şeful poliţiei şi al agenţiei de combatere a terorismului s-au implicat în decizia de interzicere a grupului, a precizat el.

Ministrul adjunct al justiţiei, Edward Omar Sharif Hiariej, a spus că FPI a fost scos în afara legii deoarece aproape 30 dintre liderii săi, actuali şi foşti membri au fost condamnaţi pentru terorism şi că grupul a intrat în conflict cu ideologia de stat a naţiunii, Pancasila, care subliniază unitatea şi diversitatea.

Format la scurt timp după căderea fostului om forte Suharto în 1998, FPI era renumit pentru raiduri în baruri şi bordeluri şi intimidarea minorităţilor religioase. Grupul este de asemenea cunoscut pentru oferte de asistenţă în timpul dezastrelor naturale.

Citește și:  Avionul companiei Sriwijaya Air dat dispărut după decolarea de la Jakarta s-a prăbuşit în mare

Influenţa sa politică a crescut în ultimii ani, în special după rolul în protestele din 2016 împotriva fostului guvernator creştin al Jakartei care a fost încarcerat pentru că a insultat islamul.

Guvernul a perceput demonstraţiile ca fiind una dintre cele mai mari ameninţări la adresa conducerii preşedintelui Joko Widodo.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 37 = 45

Close