Asia

Indonezia adoptă o lege împotriva violenţei sexuale

Asculta informatia

Parlamentul Indoneziei a adoptat marţi o lege împotriva violenţei sexuale, asigurând cadrul legal pentru victimele care cer să li se facă dreptate într-o societate unde abuzurile de acest gen sunt de multe ori considerate o problemă privată, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Legea nu se referă la toate infracţiunile sexuale şi omite în special violul, pentru care guvernul de la Jakarta a afirmat că va propune un proiect legislativ separat. Nu au mai fost incluse prevederi referitoare la avort, prezente în versiuni anterioare.

Se prevăd pedepse de până la 12 ani de închisoare pentru abuz sexual fizic, atât în cadrul căsătoriei, cât şi în afara acesteia; 15 ani pentru exploatare sexuală; nouă ani pentru căsătoria forţată, inclusiv a copiilor; patru ani pentru răspândirea de conţinut sexual fără acordul celor vizaţi.

Conform noii legi, instanţele trebuie să îi oblige pe cei condamnaţi pentru abuzuri să plătească despăgubiri, iar autorităţile trebuie să le asigure consiliere victimelor.

Dezbaterea parlamentară a durat şase ani. În ianuarie, preşedintele Joko Widodo a cerut executivului să urgenteze procesul legislativ.

Noua reglementare a întrunit în cele din urmă majoritatea, în ciuda opoziţiei unor grupuri conservatoare; Indonezia este ţara cu cea mai mare populaţie musulmană din lume.

Dintre formaţiunile politice parlamentare, Partidul Justiţiei Islamice Prospere a obiectat faţă de proiectul de lege susţinând că trebuie pedepsit sexul în afara căsătoriei şi pledând pentru interzicerea relaţiilor sexuale pe baza unor orientări „deviante”.

Numărul de cazuri de violenţe sexuale în care victimele au făcut plângeri este în creştere în Indonezia. Urmărirea penală în astfel de dosare era însă complicată în absenţa cadrului legal.

Citește și:  Creştini, ucişi prin înjunghiere, decapitare şi arşi de vii de către islamişti

Multe victime se tem că dacă vorbesc despre abuzuri vor fi privite cu dispreţ, susţin activiştii.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 1 =

Close