EuropaFranta

Incidente între grupuri de tineri şi poliţişti, în timpul unei petreceri improvizate la Paris

Asculta informatia

Cinci persoane au fost reţinute şi nouă poliţişti au fost răniţi în timpul unor incidente de stradă ce au avut loc sâmbătă seară la Paris între grupuri de tineri care participau la o petrecere improvizată şi forţele de ordine pariziene, a anunţat duminică Prefectura de Poliţie din capitala Franţei, citată de AFP, via agerpres.

Apelul de participare la această petrecere, organizată pe Esplanade des Invalides, a fost lansat într-o manieră discretă pe reţelele de socializare sub numele de cod „ProjectX”, o trimitere directă la filmul american „Project X”, ce prezintă o petrecere organizată de adolescenţi, care se termină cu o serie de derapaje violente din cauza amplorii sale.

Reuniţi în grupuri mici, tinerii petrecăreţi parizieni, din care unii se aflau în stare avansată de ebrietate, sosiţi pe Esplanade des Invalides pentru a sărbători încheierea anului şcolar sau universitar, s-au jucat de-a şoarecele şi pisica cu forţele de ordine prezente la faţa locului, a constatat un jurnalist de la AFP.

„În urma unor sloganuri ostile şi a unor lansări de proiectile, Poliţia a trebuit să facă uz de armamentul ei colectiv de apărare”, a precizat Prefectura pariziană, care a numărat până la 2.000 de participanţi la acea petrecere improvizată.

Incidentele au avut loc la şapte zile după Fete de la Musique, un eveniment muzical care a generat controversate reuniuni în masă ale tinerilor din Paris, în pofida unei circulaţii deosebit de active a noului coronavirus.

„Am aflat de pe reţelele de socializare, eram câteva sute, a existat şi ceva muzică, oameni cu boxe portabile, dar nimic organizat”, a declarat Anaelle, o tânără de 19 ani din Paris venită la petrecerea de sâmbătă seară însoţită de două prietene.

Citește și:  Şefii diplomaţiilor franceză şi turcă s-au întâlnit la Paris pentru relansarea relaţiei bilaterale

„Apoi, totul a luat-o razna, au existat oameni care au început să arunce cu sticle spre capetele celorlalţi, iar în două secunde Poliţia a venit aici şi am fost încercuiţi, poliţiştii au început să arunce spre noi cu gaze lacrimogene”, a continuat ea.

Câţiva zeci de tineri, foarte mobili, au rămas până în jurul orei locale 02:00 (24:00 GMT) pe esplanadă, aruncând uneori sticle unii spre alţii, dar şi spre poliţiştii parizieni, care au lansat încă o dată grenade cu gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe ultimii recalcitranţi.

Comisariatul de Poliţie din cartierul în care se află Esplanade des Invalides a devenit la rândul său o ţintă a sticlelor aruncate de petrecăreţi, potrivit Prefecturii de Poliţie pariziene.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

70 − 68 =

Close