Turcia

Închisoare pe viață pentru patru complici ai autorului atentatului sinucigaș din Istanbul

Un tribunal turc a condamnat marţi la închisoare pe viaţă patru complici ai autorului atentatului sinucigaş în care şi-au pierdut viaţa 12 turişti germani la Istanbul în ianuarie 2016, transmite  agerpres.

Tribunalul din Istanbul i-a găsit vinovaţi pe cei patru bărbaţi la mai multe capete de acuzare, printre care tentativă de răsturnare a ordinii constituţionale şi complicitate la omor.

O primă instanţă condamnase deja trei prezumtivi complici în 2018, însă o curte de apel casase verdictul, considerând că familiile victimelor care se aflau în Germania şi Norvegia ar fi trebuit informate despre proces, şi apreciind ca insuficiente anumite sentinţe pronunţate.

La 12 ianuarie 2016, un atentator sinucigaş s-a aruncat în aer în plin centrul istoric al metropolei, în cartierul Sultanahmet, în mijlocul unui grup de turişti germani, nu departe de Moscheea Albastră şi de bazilica Sfânta Sofia, două dintre monumentele cele mai vizitate de la Istanbul. În atentat au murit 12 turişti.

Autorităţile turce au afirmat că atacatorul a fost un sirian de 28 de ani, membru al grupării Stat islamic (SI), însă aceasta nu a revendicat atentatul.

Alţi 18 suspecţi au fost achitaţi la proces.

Atentatul din cartierul Sultanahmet a fost primul dintr-o serie neagră în 2016 pentru Turcia, zguduită în acelaşi an de un puci eşuat.

Citește și:  Președintele turc Erdogan, discurs șocant: "Ierusalimul este orașul nostru"
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close