America

În ultima zi de mandat, Trump îl decorează pe regele Bahrainului cu Legiunea de Merit

Preşedintele american în exerciţiu, Donald Trump, i-a acordat marţi, cu o zi înainte de finalul mandatului său, prestigioasa Legiune de Merit regelui Bahrainului, ţară din Golf care găzduieşte Flota a 5-a americană şi care şi-a normalizat relaţiile cu Israelul, relatează AFP.

„Regele Hamad bin Isa Al Khalifa a fost decorat cu Legiunea de Merit de către preşedintele SUA, Donald Trump”, a anunţat agenţia oficială de presă a Bahrainului, BNA.

Gestul survine „ca recunoştinţă” pentru „parteneriatul solid” dintre cele două ţări şi pentru „decizia de a restabili relaţiile diplomatice complete cu statul Israel”, a adăugat BNA.

Bahrainul şi Emiratele Arabe Unite au fost primele ţări din Golf care au încheiat, în septembrie 2020, acorduri negociate cu Washingtonul pentru normalizarea legăturile cu Israelul.

Acordurile au fost calificate drept „trădare” de către palestinieni.

Săptămâna trecută, Donald Trump i-a acordat aceeaşi distincţie şi regelui Marocului, Mohammed al VI-lea, care a semnat la rândul său un acord de normalizare cu Israelul.

Legiunea de Merit este o medalie militară oferită pentru un fapt de arme excepţional sau unor oficiali străini, şi care poate fi acordată doar de preşedinte, conform Casei Albe.

Din 2011, principalele mişcări de opoziţie au fost reprimate în Bahrain şi zeci de disidenţi au fost închişi şi li s-a retras naţionalitatea, însă represiunea nu a pus în pericol relaţia dintre Manama şi Washington. Bahrainul este cu regularitate criticat de organizaţii neguvernamentale pentru încălcări ale drepturilor omului.

Marţi, SUA i-au acord ministrului Afacerilor Externe din Qatar, şeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, Medalia Departamentului Apărării pentru servicii publice remarcabile, conform unui comunicat oficial.

Citește și:  Preşedintele Mexicului critică ‘cenzura’ social media care au blocat temporar conturile lui Trump

Doha a găzduit negocierile între Washington şi talibani, care au semnat în februarie 2020 un acord istoric pentru a pune capăt intervenţiei militare americane în Afganistan, cea mai lungă din istorie.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close