Israel

În Israel începe să miroasă a război civil

Asculta informatia

Luni seară, în timp ce Hamas și Jihadul Islamic brăzdau cerul Israelului și a Fâșiei Gaza cu sute de rachete, mii de palestinieni manifestați în Cisiordania și Ierusalimul de Est, orașele israeliene „mixte” unde au avut loc proteste violente.

În Lod, un oraș industrial populat 40% de arabi au crescut tensiunile între tinerii arabi și grupurile de evrei extremisti.

Moussa Hassouna, tată al unei familii arabe israeliene în vârstă de 32 de ani, a fost împușcat săptămâna aceasta în timpul ciocnirilor. Imaginile care circulă pe rețelele sociale sugerează că evreii naționaliști înarmați care stăteau într-o clădire din apropiere s-ar afla în spatele morții bărbatului, scrie AFP.

Marți seară, în timpul înmormântării lui Moussa Hassouna, tensiunea s-a intensificat după ce mai multe mașini au fost incendiate, au fost aruncate pietre cât și cocktail-uri Molotov, determinându-l pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu, să declare „starea de urgență”, într-un moment în care Israelul a fost înecat în într-o ploaie de rachete trase din Gaza și au efectuat lovituri aeriene ca represalii.

Temeri

Pe asfaltul presărat cu cioburi de sticlă, la poalele unui fermecător turn rezidențial, a fost incendiată o mică sinagogă. Dărâmăturile acoperă pământul, dar cărțile sfinte au fost arse.

Președintele israelian Reuven Rivlin, care a sărbătorit în urmă cu câteva săptămâni un iftar (rupând postul din timpul Ramadanului) cu demnitari arabi, a denunțat un „pogrom” comis de o „mulțime arabă sângeroasă”.

Totul acum iese la suprafață după ce tensiunea a fost ținută o lungă perioadă ca într-o oală sub presiune, spun cetățenii arabi, descendenți ai palestinienilor care au rămas pe pământul lor când a fost creat Israelul, care pretind frecvent că sunt victime ale discriminării.

Citește și:  Biserica ortodoxă românească vandalizată repetat de extremiști evrei a fost vizitată de Ambasadorul Israelului la București

Războiul demografic

Orașul Lod nu se află pe teritoriul palestinian, ci în apropierea aeroportului Ben Gurion, lângă Tel Aviv.

„Lucrurile au început să se schimbe acum zece ani, când grupurile extremiste (de evrei n.r.) au început să prindă rădăcini în cartier”, a spus Wael Abo Sharkh, un rezident arab.

„Așa cum învățăm în chimie, fiecare acțiune provoacă o reacție”, adaugă el pentru a explica revoltele tinerilor arabi opuși sosirii acestor noi locuitori (coloniști).

La fel ca Wael, mai mulți cetățeni arabi din Lod acuză primăria că facilitează înființarea unor grupuri de evrei conservatori sau „extremiști”, pentru a schimba demografia orașului.

„Am trăit toată viața cu evreii și avem relații bune cu ei”, a spus Abd al-Naqib, un tânăr în vârstă de 29 de ani.  ”Obiectivul este de a asupri arabii și de a-i expulza, indiferent unde, astfel încât Lod să devină un oraș evreiesc”, a mai spus el.

În acest timp, în fața instanței locale, o sută de israelieni manifestau în sprijinul celor trei evrei arestați pentru presupusul lor rol în moartea lui Hassouna.

Cu umeri lați, chel și o armă semiautomată aruncată peste umăr, Meir Layosh leagând un copil într-un cărucior: “Nu suntem violenți (…), dar trebuie să ne protejăm de teroriști și antisemiți. Acești oameni nu ne vor aici, dar am un mesaj pentru ei: vom rămâne”.

În noaptea de miercuri spre joi, în pofida unei restricții impuse de un decret emis de către autorități, cel puțin două persoane au fost rănite de focuri de armă, spune poliția locală. În Lod au izbucnit din nou violențele, la fel ca în multe alte orașe mixte din Israel.

Citește și:  O monedă din a doua epocă a Muntelui Templului a fost găsită în timpul restaurării Turnului lui David

SURSA

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 1 =

Close