Europa

În ciuda declarațiilor lui Lukaşenko, frontiera dintre Polonia şi Belarus a rămas deschisă

Frontiera dintre Polonia şi Belarus a rămas deschisă vineri dimineaţa, după ce preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat că ţara sa trebuie să-şi închidă frontierele cu Polonia şi Lituania, a anunţat poliţia de frontieră poloneză, informează agerpres.

„Frontiera este deschisă, nu vedem perturbări, nu există timpi de aşteptare şi nu avem semnale că frontiera se va închide”, a spus un ofiţer al poliţiei de frontieră sub protecţia anonimatului, în condiţiile în care nu a fost autorizat să discute cu mass-media.

Lukaşenko, ce se confruntă cu săptămâni de proteste în urma unor alegeri prezidenţiale contestate, a declarat joi că Belarus trebuie să-şi închidă frontierele cu Polonia şi Lituania şi să întărească măsurile de control la frontiera cu Ucraina.

La un forum al femeilor desfăşurat joi la Minsk, preşedintele belarus le-a transmis popoarelor din cele trei ţări vecine menţionate: „Opriţi politicienii fără minte, nu-i lăsaţi să declanşeze un război!”

Această declaraţie intervine în timp ce criza politică nu slăbeşte în fosta republică sovietică, confruntată cu o vastă mişcare de contestare populară după alegerile prezidenţiale din 9 august.

Respins de opoziţie, care evocă o consultare trucată, scrutinul a dus la reconfirmarea mandatului lui Aleksandr Lukaşenko aflat la putere din 1994.

Polonia şi Lituania au denunţat aceste alegeri, apreciindu-le drept fraudate, şi au primit mai mulţi opozanţi care au fugit de regimul de la Minsk.

Citește și:  Belarus: Femeile au protestat împotriva brutalităţii poliţiei
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close