Romania

Impunerea vaccinării împotriva Covid-19 de către angajator este în afara cadrului legal. – Angajații nu pot fi obligați să se vaccineze

Impunerea vaccinării împotriva Covid-19 de către angajator este în afara cadrului legal.

Blocul Național Sindical (BNS) trage un semnal de alarmă în ceea ce privește intenția unor angajatori de a-și obliga proprii angajați să se vaccineze.- potrivit portalului din Bihor, bihon.ro.

„Mulți angajatori au făcut și fac presiuni asupra angajaților să se vaccineze. Acest lucru nu mi se pare corect, ei trebuind să decidă singuri dacă se vaccinează sau nu”, ne-a declarat Nicolae Morgovan, președintele BNS Bihor.

BNS face trimitere la răspunsul primit de Instituția Avocatului Poporului în 21 aprilie 2021 de la secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nicoleta Rusu în care se precizează că: „Potrivit Strategiei de vaccinare împotriva Covid – 19, aprobată prin HG 1031/31.03.2021, în România vaccinarea este voluntară (neobligatorie) și gratuită”.

În răspunsul secretarului de stat se mai arată că: „Potrivit Codului muncii, accesul la locul de muncă a persoanei încadrate nu poate fi condiționat de vaccinarea împotriva Sars-Cov-2. Persoana angajată are dreptul la egalitate de șanse și de tratament. În cadrul relațiilor de muncă funcționează principiul egalității de șanse și de tratament față de toți salariații și angajatorii, iar angajatorul are dreptul să dea dispoziții cu caracter obligatoriu pentru salariat doar sub rezerva legalității lor”.

„Așadar, nici un angajat nu poate fi condiționat de către angajator să se vaccineze împotriva Covid-19, vaccinarea este un act medical preventiv bazat pe consimțământul persoanei, iar impunerea vaccinării împotriva Covid-19 de către angajator o apreciem în afara cadrului legal”, se mai precizează de către Nicoleta Rusu.

Citește și:  Comunicat din partea Comunității Bisericilor Creștine Baptiste Timișoara

Sursa: bihon.ro

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close