Stiri externe

Israel: Infectarea cu COVID-19 explodat, depăşind 3.000 de cazuri

Numărul de noi infecţii zilnice cu coronavirus a depăşit 3.000 pentru prima dată în Israel, a anunţat joi Ministerul Sănătăţii, citat de DPA.

Ministerul a contabilizat 3.150 de noi cazuri miercuri, faţă de 2.190 cu o zi înainte.

Recordul zilnic a fost confirmat a doua zi după ce elevii s-au întors marţi la şcoală.

Guvernul a urmărit să micşoreze semnificativ numărul de noi infecţii până la redeschiderea şcolilor şi înaintea Anului Nou Evreiesc, Rosh Hashanah, sărbătorit la mijlocul lunii septembrie.

Posibilitatea impunerii unei noi izolări la nivel naţional este acum luată din nou în calcul.

Israelul a înregistrat peste 2.000 de infecţii zilnice pentru prima dată într-o lună vinerea trecută.

Potrivit profesorului Ronni Gamzu, coordonatorul luptei împotriva COVID-19 în Israel, 28% din cazuri sunt în rândul populaţiei arabe a ţării şi 22% în rândul populaţiei evreieşti ultraortodoxe, a relatat joi cotidianul israelian Haaretz.

Arabii reprezintă aproximativ 20% din populaţie, ultrareligioşii – 22%.

În ambele comunităţi au avut loc nunţi şi alte adunări în masă, încălcându-se restricţiile.

Au avut loc fricţiuni între Gamzu şi părţi din ambele grupuri din cauza remarcilor pe care el le-a făcut atât despre membrii lor, cât şi cu privire la restricţiile pe care a căutat să le pună în aplicare.

Presa a raportat miercuri că la o săptămână şi jumătate după deschiderea seminarelor religioase evreieşti, 500 din 25.000 de studenţi au fost testaţi pozitiv cu coronavirus.

Chaim Kanievsky, un rabin proeminent dintr-o ramură a comunităţii ultraortodoxe, le-a cerut studenţilor de la seminar să se abţină de la testare întrucât se teme că studiile biblice ar putea fi puse în pericol dacă studenţii ar trebui să intre în carantină sau instituţiile trebuie închise.

Citește și:  Donald Trump îndeamnă la prudență atunci când vine vorba ca tinerii să facă vaccinurile COVID-19

Ulterior, Gamzu l-a acuzat că i-a pus în pericol pe ultraortodocşi în public.

Un alt punct de fricţiune a fost cererea lui Gamzu ca Ucraina să interzică intrarea israelienilor care doresc să facă pelerinajul anual la Uman pentru Anul Nou Evreiesc, pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Mii de evrei hasidici vizitează situl în fiecare an.

Israelul a înregistrat iniţial relativ puţine cazuri de coronavirus pe fondul unor restricţii guvernamentale stricte, dar cazurile au început să se înmulţească după o relaxare rapidă în mai.

Un total de 122.799 de cazuri de coronavirus au fost înregistrate până acum în Israel şi, de asemenea, 976 de decese.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close