Heiko Maas: ‘Îi vom judeca pe talibani după fapte’ – Europa News
Germania

Heiko Maas: ‘Îi vom judeca pe talibani după fapte’

„Îi vom judeca pe talibani după fapte”, a avertizat marţi ministrul german al afacerilor externe, acuzând obstrucţionarea accesului la aeroportul din Kabul pentru afganii care doresc să fugă din ţară, relatează AFP, potrivit agerpres

„Ceea ce este important este ca această fază de tranziţie să fie paşnică şi asta depinde de ceea ce guvernul de tranziţie va face cu adevărat după ce va fi instalat şi dacă putem să le credem declaraţiile”, a declarat Heiko Maas în cadrul unei conferinţe de presă de la Berlin, la finalul unei reuniuni a miniştrilor de externe ai UE.

„Vom vedea ce fac în următoarele zile. Am discutat în Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene şi am ajuns la concluzia că îi vom judeca pe talibani după fapte”, a adăugat el.

Şeful diplomaţiei germane i-a acuzat din nou pe talibani că obstrucţionează accesul la aeroportul din Kabul al afganilor care vor să plece din ţară.

„Talibanii au instalat puncte de control peste tot în oraş şi controlează întreaga zonă şi împrejurimile aeroportului”, a adăugat el.

Singurele persoane autorizate să intre în aeroport sunt, potrivit lui Maas, „străinii, dar niciun lucrător local sau cetăţean afgan” nu are acces.

Berlinul estimează la circa 2.500 numărul angajaţilor locali, împreună cu familiile lor, care au lucrat cu trupele germane sau la ambasadă şi trebuie evacuaţi din ţară.

La acest număr se adaugă, potrivit Berlinului, circa 2.000 de militanţi pentru drepturile omului sau membri ai ONG-urilor. Cu familiile lor, numărul ar ajunge la 10.000 de persoane.

Însă operaţiunile de evacuare rămân haotice în acest stadiu. Un avion militar german a părăsit astfel Kabulul cu numai şapte cetăţeni afgani la bord. Un al doilea avion german a putut să decoleze marţi de data aceasta cu 125 de persoane la bord, printre care afgani, potrivit lui Heiko Maas.

Citește și:  Peste 11.000 de migranţi au intrat ilegal în Germania via Belarus şi Polonia în 2021
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close