IsraelOrientul mijlociu

HAMAS: Anexarea unor părţi din Cisiordania echivalează cu o ‘declaraţie de război’

Anexarea unor părţi din Cisiordania va constitui o ‘declaraţie de război’ împotriva palestinienilor, a avertizat joi braţul armat al Hamas, mişcarea islamistă palestiniană aflată la putere în Fâşia Gaza, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Rezistenţa consideră o anexare a Cisiordaniei şi a Văii Iordanului drept o declaraţie de război împotriva poporului nostru şi vom face în aşa fel ca inamicul să-şi muşte degetele’, a declarat purtătorul de cuvânt al Ezzedine Al-Qassam Brigades, Abu Obaida.

El a făcut aceste declaraţii într-o alocuţiune televizată la canalul Hamas, Al-Aqsa, cu ocazia împlinirii a 14 ani de la capturarea soldatului israelian Gilad Shalit, eliberat cinci ani mai târziu, în 2011, în schimbul punerii în libertate a circa 1.000 de deţinuţi palestinieni din închisorile israeliene.

Declaraţia intervine într-un climat încărcat de temeri odată cu apropierea datei – 1 iulie – la care guvernul israelian urmează să-şi anunţe decizia cu privire la implementarea planului american pentru Orientul Mijlociu.

Acest plan prevede anexarea de către Israel a Văii Iordanului şi a coloniilor israeliene din Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de armata israeliană, precum şi crearea unui stat palestinian pe un teritoriu substanţial redus.

Liderii palestinieni, de la Fatah-ul laic, aflat la putere în Cisiordania, până la Hamas din Fâşia Gaza, au criticat vehement acest plan, denunţat de asemenea de ONU, europeni şi Liga Arabă.

În ultimii ani, Hamas şi Israel s-au confruntat în trei războaie (2008, 2012, 2014). În pofida unui armistiţiu în ultimele luni, cele două tabere se confruntă, ocazional, cu tiruri de rachete trase dinspre Gaza, urmate de lovituri ca represalii din partea armatei israeliene.

Acest armistiţiu, favorizat de ONU, Egipt şi Qatar, prevede furnizarea de ajutoare în Fâşia Gaza, teritoriu pauperizat cu două milioane de locuitori aflat sub blocadă israeliană.

Citește și:  Hassan Nasrallah: Hezbollah va ucide câte un soldat israelian pentru fiecare combatant al mişcării ucis

Qatarul a anunţat că prevede o nouă distribuire de ajutoare financiare săptămâna viitoare miilor de familii din enclava palestiniană.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close