Romania

Guvernul prelungeşte starea de alertă. Vor fi permise demonstraţiile cu maxim 100 de participanţi

Asculta informatia

Ludovic Orban a declarat, luni, că Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a votat prelungirea stării de alertă începând cu data de 15 septembrie. Printre măsurile anunţate astăzi se numără ridicarea interdicţiei pentru organizarea de demonstraţii, însă cu participarea a maxim 100 de persoane.

“S-a votat prin Hotărârea 45/2020, propunerea către Guvern a măsurilor care să fie luate în timpul campaniei şi în ziua votului. Aici subliniez aspecte precum permisiunea de a se desfăşura nu numai mitinguri electorale, dar şi demonstraţii în limita de 100 de persoane maxim şi respectând măsurile stabilite de igienă.

Iar la secţiile de vot, s-a adăugat, pe lângă măsurile de port mască, distanţare, şi obligativitatea alegătorilor la intrare în secţia de vot şi la ieşire de a dezinfecta mâinile”, a declarat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, la începutul şedinţei de Guvern de luni.

De asemenea, premierul Orban a afirmat că, în ordinul comun, va trebui clarificată procedura prin care persoanele infectate cu Covid sau care sunt izolate la domiciliu să poată solicita urna mobilă în ziua votului.

“Urna mobilă trebuie să le asigure exercitarea dreptului la toţi cei care fie sunt izolaţi la domiciliu ca fiind infectaţi fie sunt carantinaţi pentru că sunt în ancheta epidemiologică ca şi contacţi. Am văzut că e foarte bună ideea, întâi sa să se ducă urna mobilă la cazurile non-Covid care necesită deplasarea urnei mobile şi abia după aia să se ducă la cei care sunt fie afectaţi sau persoane de contact”, a explicat Orban.

Seful DSU a mai precizat că, la solicitarea STS, a fost introdusă o clarificare în legătură cu procedura de vot, mai exact, “cei care au carte de identitate, vor introduce ei personal cartea în fanta de la tabletă sau de la aparatul care o citeşte”, în timp ce în cazul persoanelor cu buletine vechi, acestea “vor fi prelucrate manual, cu dezinfecţia mâinilor lucrătorului”.

Citește și:  ARAFAT S-A COVIDAT: Triplu vaccinatul,super-BOTNITAT tot a făcut Covid!

O altă măsură anunţată luni de către Arafat este scoaterea sporturilor de contact din categoria sporturilor care sunt limitate.

“La acest moment, nu mai figurează sporturile de contact la interdicţii”, a adăugat Arafat.

Totodată, seful DSU a afirmat că industria HORECA poate organiza seminare şi workshopuri, respectând regulile de organizare a acestora care au fost stabilite anterior.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − = 18

Close