Ungaria

Guvernul maghiar apără o nouă lege asupra denunţătorilor anonimi, văzută ca anti-LGBT+

Guvernul ungar a apărat joi, în faţa preocupărilor din partea comunităţii LGBT+, o nouă lege ce permite cetăţenilor să-i denunţe anonim pe cei care „pun la îndoială” concepţia despre căsătorie, familie şi gen, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Potrivit şefului de cabinet al prim-ministrului, Gergely Gulyas, acest text urmăreşte pur şi simplu armonizarea legislaţiei cu o directivă a Uniunii Europene din 2019 privind protecţia avertizorilor.

„Am adoptat un standard european” în timp ce „subliniem anumite aspecte”, a declarat responsabilul în faţa presei, ca reacţie la critici.

Aprobat de Parlament săptămâna trecută, acest amendament la o lege din 2014 extinde lista domeniilor pentru care cetăţenii pot raporta.

În scopul „protejării modului de viaţă maghiar”, amendamentul autorizează astfel denunţarea „oricărei puneri sub semnul întrebării a căsătoriei”, înscrisă în Constituţie din 2019 ca fiind uniunea dintre un bărbat şi o femeie.

De asemenea, încurajează denunţul persoanelor care neagă „dreptul copiilor la o identitate corespunzătoare sexului lor la naştere”.

În vizită joi la Budapesta, ministrul francez pentru afaceri europene Laurence Boone a discutat subiectul cu diverşi miniştri.

„Am ridicat această problemă (…), explicând că desigur nu este o lege care să fie în concordanţă cu valorile europene”, le-a declarat ea unor jurnalişti. În plus, spectrul este „atât de larg încât ridică inevitabil îngrijorări cu privire la implementare”.

„Nu este un semnal politic bun”, a considerat dna Boone.

Pentru Aron Demeter, purtător de cuvânt al Amnesty International, este un text în linie cu „campania homofobă şi transfobă a guvernului”.

Aceasta nu va duce la nicio sancţiune potrivit guvernului, dar subminează drepturile fundamentale ale Uniunii Europene (UE), alimentând „un climat de frică şi autocenzură”, estimează el.

Citește și:  Ungaria se pregătește să revină la normalitate

„Unii se tem că copiii vor fi îndepărtaţi din familiile homoparentale” pe baza rapoartelor viitoare, a adăugat el.

Din 2018, Ungaria şi-a modificat treptat legislaţia ca parte a unui proiect societal al prim-ministrului Viktor Orban, care vrea să inaugureze o „nouă eră iliberală”, aminteşte AFP.

Legea a interzis studiile de gen, înregistrarea schimbărilor de sex la starea civilă şi adopţia de către cuplurile homosexuale.

Din 2021, legea interzice de asemenea discutarea schimbării sexului sau a homosexualităţii cu minorii, iar Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement, susţinută de cincisprezece ţări UE.

Anterior, Ungaria era una dintre cele mai liberale ţări din regiune. Homosexualitatea a fost dezincriminată aici la începutul anilor 1960 şi uniunile civile între parteneri de acelaşi sex au fost recunoscute în 1996.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close