Israel

Guvernul israelian este obligat să limiteze monitorizarea cazurilor de coronavirus de către serviciile de securitate

Curtea Supremă din Israel a decis luni că guvernul trebuie să limiteze monitorizarea cazurilor de coronavirus de către serviciile de securitate, considerând că această supraveghere „draconică” încalcă democraţia, relatează  agerpres.

Guvernul a început în martie 2020 să solicite serviciului de securitate internă, Shin Beth, să colecteze date despre cetăţeni şi să le geolocalizeze telefonul mobil în cadrul „războiului” împotriva pandemiei de COVID-19.

Curtea Supremă a blocat rapid această practică, spunând că ea ar trebui reglementată printr-o lege.

În iulie, parlamentul a adoptat o lege care autorizează guvernul să folosească tehnologiile Shin Beth. Cu o durată iniţială de trei săptămâni, legea a fost în permanenţă reînnoită, stârnind critici în legătură cu încălcarea vieţii private.

Luni, Curtea Supremă a anunţat că, începând cu 14 martie, „folosirea (serviciilor) Shin Beth va fi limitată la cazurile confirmate de coronavirus atunci când pacientul nu cooperează cu ancheta (epidemiologică), voluntar sau nu, ori atunci când nu spune cu cine s-a întâlnit”.

„A permite guvernului să folosească detaliile supravegherii este un pas înapoi sever, excepţional şi draconic în privinţa dreptului la respectarea vieţii private şi a structurii democratice a societăţii israeliene”, a precizat Curtea.

Asociaţia pentru Drepturi Civice din Israel (ACRI), una dintre cele trei organizaţii ale societăţii civile care au sesizat justiţia, a salutat decizia şi şi-a exprimat speranţa că ea va încuraja autorităţile „să se îndepărteze de panta alunecoasă care constă în folosirea de mijloace extreme şi non-democratice” pentru a lupta împotriva pandemiei.

Decizia justiţiei este „o crimă împotriva sănătăţii cetăţenilor israelieni”, a spus ministrul adjunct al sănătăţii, Yoav Kisch.

„Până acum, competenţele Shin Beth au permis salvarea vieţii în cazul a 500 de israelieni. La 14 martie, acest lucru se va încheia din cauza Curţii Supreme”, a scris el pe Twitter.

Citește și:  Inscripţie veche de 1500 ani a fost descoperită în Israel: „Hristos născut din Maria”

Israelul, care desfăşoară o campanie de vaccinare de foarte mare amploare, a ieşit progresiv din al treilea lockdown la începutul lui februarie.

Aproximativ 778.200 de persoane contaminate au fost oficial înregistrate de autorităţile israeliene de la începutul pandemiei, dintre care circa 5.750 au murit.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close