Germania

Guvernul german nu va majora impozitele

Asculta informatia

Coaliţia aflată la guvernare în Germania nu va modifica acordul privind respectarea prevederii constituţionale care limitează capacitatea ţării de a se împrumuta şi nu va majora impozitele, a declarat duminică cancelarul Olaf Scholz, transmite Reuters, potrivit agerpres.

În anul 2009, pentru a frâna acumularea de noi datorii, a fost inclus un paragraf special în Constituţia Germaniei. Conform acestui amendament, cunoscut sub numele de frâna datoriei (debt break), Guvernul federal poate contracta datorii noi până la echivalentul a 0,35% din Produsul Intern Brut. Însă Berlinul poate depăşi acest prag dacă Germania este lovită de un dezastru natural sau în „situaţii de urgenţă excepţională”, care sunt dincolo de controlul statului şi afectează în mod semnificativ situaţia financiară a ţării. Parlamentul Germaniei a suspendat aşa-numita „frână a datoriilor” în 2020, 2021 şi 2022, pentru finanţarea măsurilor de salvare şi stimulare, necesare pentru a ajuta economia să îşi revină după pandemia de COVID-19.

„Am ajuns la un acord între partidele din coaliţie privind frâna datoriei şi majorarea impozitele şi îl vom respecta”, a afirmat cancelarul german la postul de televiziune ARD.

Din 2023, partidele aflate la guvernare în Germania vor să revină la prevederea care limitează acumularea de noi datorii până la echivalentul a 0,35% din Produsul Intern Brut.

De asemenea, Scholz a declarat că decizia Germaniei de a-şi reduce dependenţa energetică în urma invadării Ucrainei de către Rusia va însemna costuri mai ridicate cu energia.

Cancelarul german a dat asigurări că nu va ajuta la prelungirea duratei de funcţionare a reactoarelor nucleare din Germania, precizând că renunţarea la cărbune depinde de cât de rapid se înregistrează progrese cu extinderea capacităţilor de energie regenerabilă. 

Citește și:  VIDEO: Proteste antirestricții și anti pașaport verde în Germania și Franța
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 3 =

Close