Asia

Grupul francez TOTAL, acuzat că împarte veniturile din exploatarea gazului cu junta din Myanmar

Un aranjament financiar în jurul unui gazoduct exploatat de Total în Myanmar i-ar fi permis grupului francez să dirijeze de ani de zile sute de milioane de dolari din vânzările de gaz direct către militarii din această ţară, în detrimentul statului, scrie ziarul Le Monde, care citează marţi mai multe documente, relatează AFP, potrivit agerpres

Întreprinderea în cauză, Moattama Gas Transportation Company (MGTC), este proprietara gazoductului care leagă zăcământul gazier din Yadana, în largul coastelor Myanmar, de Thailanda. Aceasta a fost înfiinţată în 1994, la momentul realizării proiectului, şi are sediul în insulele Bermude.

Acţionarii săi sunt tot aceia ca ai companiilor care exploatează zăcământul de gaz, în special Total (31%) şi Myanmar Oil and Gas Enterprise (MOGE, 15%), controlat de armata din această ţară.

Or, potrivit cotidianului, care a consultat conturile şi auditurile MGTC, această companie facturează „la un preţ considerat exorbitant” transportul gazului, care în mod normal este mai ieftin decât producţia, ceea ce permite reducerea valorii taxelor vărsate statului Myanmar.

Acest aranjament ar permite armatei, prin intermediul MOGE, să se atingă direct de dividendele din activitatea de transport, care avea în 2019 o cifră de afaceri de 523 de milioane de dolari.

Le Monde, care a discutat cu mai mulţi experţi, evocă o formă de „optimizare fiscală” pentru acţionarii MGTC, pe socoteala statului Myanmar.

„Nu cunoaştem motivele precise care au dus la alegerea de a stabili domiciliul MGTC în Bermude în urmă cu treizeci de ani”, au răspuns cei de la Total. Grupul adaugă că în prezent „nu mai stabileşte domiciliul niciunei filiale noi în paradisuri fiscale”.

Citește și:  Belgia își ÎNCHIDE porțile pentru călătorii din India, Brazilia şi Africa de Sud

În ceea ce priveşte crearea a două societăţi distincte pentru exploatarea zăcământului de gaz şi respectiv a transportului, această „situaţie nu are nimic specific Myanmar, dar este foarte frecventă în Marea Nordului sau în alte ţări”, potrivit companiei franceze.

„Nu există profituri extraordinare” din acest gazoduct, mai afirmă Total.

„Ele sunt împărţite între transport şi producţia de gaz. Schema este clasică şi a fost convenită cu autorităţile Myanmar din epocă, fiind continuată cu guvernele succesive până în prezent”, potrivit grupului.

Grupul petrolier este prezent în Myanmar din 1992, iar după lovitura de stat militară din februarie militanţii pro-democraţie fac apel la el „să înceteze să finanţeze junta”.

CEO-ul său a anunţat în aprilie că suspendă forajele în ţară dar că va continua să exploateze zăcământul de la Yadana, în activitate din 1998, pentru a aproviziona cu energie populaţiile din Myanmar şi Thailanda. De asemenea, el s-a angajat să finanţeze ONG-urile consacrate apărării drepturilor omului cu aceeaşi sumă vărsată statului.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close