Franta

Greviştii francezi spun ‘nu’ proiectului de reformă a pensiilor

Asculta informatia

Muncitorii francezi au intrat joi în grevă şi au organizat marşuri de protest în toată ţara, oprind circulaţia trenurilor şi producţia de electricitate, în semn de protest faţă de planurile Guvernului de a majora vârsta de pensionare cu doi ani, până la 64 de ani, transmite Reuters, potrivit agerpres.  

Aceste greve sunt un test important pentru preşedintele Emmanuel Macron, potrivit căruia planul de reformă a pensiilor este vital pentru a asigura stabilitatea sistemului de pensii, deşi este extrem de nepopular în sondajele de opinie.

„Salariile şi pensiile trebuie majorate nu vârsta de pensionare”, se putea citi pe un banner purtat de demonstranţi la un marş organizat la Tours, în vestul Franţei.

„Va trebui să îmi pregătesc cadrul de mers dacă reforma va fi adoptată”, spune Isabelle, o asistentă socială în vârstă de 53 de ani, adăugând că serviciul ei este prea dur pentru a lucra doi ani în plus.

Conform estimărilor Ministerului Muncii, majorarea vârstei de pensionare cu doi ani ar aduce un plus de 17,7 miliarde de euro sub forma contribuţiilor anuale la sistemul de pensii, astfel încât sistemul va ajunge la punctul de echilibru încă din 2027.

„Reforma este necesară şi corectă”, a spus ministrul Muncii, Olivier Dussopt.

În schimb, sindicatele susţin că există alte modalităţi prin care poate fi asigurată sustenabilitatea sistemului de pensii precum taxarea celor super-bogaţi sau creşterea contribuţiilor plătite de angajatori sau a pensionarilor înstăriţi.

„Această problemă poate fi rezolvată în diferite moduri, prin taxare. Muncitorii nu ar trebui să plătească pentru deficitul din sectorul public”, a apreciat Laurent Berger, preşedintele CFDT, cel mai mare sindicat din Franţa.

Citește și:  Renovarea de la Notre Dame transformă catedrala într-un ‘parc Disney al TREZIRII’

Provocarea pentru sindicate este să transforme opoziţia faţă de această reformă, precum şi nemulţumirea faţă de criza costului vieţii, într-un protest de amploare care ar putea forţa eventual Guvernul să schimbe direcţia. Liderii sindicali, care ar urma să anunţe noi greve şi proteste, spun că ziua de joi a fost doar începutul.

Reforma pensiilor trebuie însă să treacă prin Parlament, unde Macron nu are o majoritate dar speră să treacă proiectul cu ajutorul conservatorilor.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

68 − = 64

Close