Franta

Grevă generală în Franța! Sindicatele paralizează țara / Macron, amenințat de un „tsunami social”

Asculta informatia

Franţa este paralizată, marți, 7 martie, de o nouă grevă generală. Sindicatele se opun reformei lui Macron de a creşte vârsta de pensionare la 64 de ani.

Manifestaţii, greve prelungite, intersecții ocupate, spectacole anulate – sindicatele din Franța vor încerca marţi să paralizeze ţara, cu câteva zile înainte de adoptarea, probabilă, în Parlament a unei reforme controversate a sistemului de pensionare.

Grevă generală în mai multe sectoare
„Împreună, în 7 martie, să paralizăm Franța!”, a fost mesajul principalelor sindicate ale țării într-un comunicat comun, potrivit Reuters. Secretarul general al sindicatului CFDT, Laurent Berger, a vorbit despre o „zi de mobilizare extrem de puternică” şi a făcut un apel către preşedintele Emmanuel Macron să nu rămână surd.

Marți vor fi perturbări majore în transport dar și numeroase proteste de stradă, în timp ce muncitorii din rafinării vor opri definitiv lucrul.

În învăţâmânt, cel mai mare sindicat din ciclul primar, Snuipp-FSU, estimează că peste 60% din învăţători vor intra în grevă şi câteva mii de şcoli vor fi închise marţi. De asemenea, aproximativ 20 de universităţi urmează a fi blocate.

În sectorul energiei, secretarul general de la CGT Energie, Sébastien Ménesplier, a avertizat că urmează o săptămână neagră, cu scăderi ale producţiei, în special de energie nucleară. Se anunță, de asemenea, închideri de magazine, staţii de taxare pe autostradă deschise, sensuri giratorii ocupate.

Aproape 1,4 milioane de persoane protestează față de reforma pensiilor

Potrivit unei surse din cadrul poliţiei, între 1,1 şi 1,4 milioane de persoane ar urma să protesteze marţi pe străzile din Franţa. Sindicatul CGT intenţionează să organizeze un număr total de 265 de mitinguri.

Citește și:  SONDAJ: 51% dintre francezi nu cred în Dumnezeu

La rândul său, sindicatul Solidaires mizează pe un „tsunami social” care va convinge Guvernul să dea înapoi cu privire la principala măsură a proiectului de reformă, majorarea vârstei legale de pensionare de la 62, până la 64 de ani.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

92 − 83 =

Close