Europa

Grecii protestează împotriva unui proiect de reformă a Codului Muncii

Asculta informatia

Grecia este zguduită miercuri de o serie de greve şi manifestaţii pentru a doua oară într-o săptămână, în contextul în care parlamentul ar urma să aprobe în cursul zilei un controversat proiect de reformă a Codului Muncii, relatează AFP, potrivit agerpres.

Transportul public din capitala Atena, precum şi serviciile de feribot spre insulele greceşti sunt oprite total pentru 24 de ore, în timp ce mai multe servicii publice au fost închise pentru a protesta împotriva acestui proiect de lege, care urmăreşte să crească flexibilitatea în privinţa timpului de muncă şi să reglementeze dreptul la grevă.

Conform guvernului, reformele introduc posibilitatea unui flexibilizări a programului, permiţând ziua de lucru de 10 ore, precum şi crearea unor reguli privind telemunca, îmbunătăţirea prevenirii hărţuirii sexuale la locul de muncă sau îmbunătăţirea condiţiilor privind concediul parental.

Proiectul de lege vizează de asemenea impunerea unei activităţi minime în serviciile publice în caz de grevă şi tragerea la răspundere penală a sindicatelor, cu introducerea de amenzi, în caz de întrerupere a serviciului.

Conform sindicatelor şi partidelor de opoziţie, această reformă slăbeşte negocierile colective, pune în discuţie separarea vieţii private de cea profesională şi legalizează zilele prelungite de lucru impuse de angajatori, în special de marile grupuri, de mai mulţi ani.

În cursul serii este prevăzut un protest în faţa parlamentului.

Săptămâna trecută, 16.000 de persoane au luat parte la diverse manifestaţii organizate la Atena de sindicate şi partidele de opoziţie. 

Citește și:  Patru români au șocat Anglia: au JEFUIT zeci de biserici
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

30 − 25 =

Close