America

Curtea Supremă a SUA refuză să intre în ”bătălia toaletelor” şi menţine o politică a şcolilor publice, introdusă de Obama care le permite elevilor transsexuali să folosească toaletele şi vestiarele sexului în care se identifică

Curtea Supremă a Statelor Unite refuză să invalideze o politică a şcolilor publice din Oregon care le permite elevilor transsexuali să folosească toaletele şi vestiarele sexului în care se identifică, relatează AFP si news.ro

Cea mai înaltă jusrisdicţie americană – din care fac parte şase magistraţi conservatori din nouă – nu a dat explicaţii de ce a respins recursul părinţilor elevilor care contestă această dispoziţie în numele unor argumente religioase sau dreptului la viaţă privată.

Această decizie este ultimul episod al unei saga politice şi judiciare supranumite ”bătălia toaletelor”, care face ravagii de câşiva ani în Statele Unite.

Guvernul fostului preşedinte democrat Barack Obama a emis în 2016 o circulară prin care cerea sistemului public al educaţiei să lase elevii să folosească toaletele şi vestiarele sportive în funcţie de sexul în care se identifică.

Încă de când s-a instalat la putere, Guvernul lui Donald Trump a retras aceste directive, lăsând jurisdicţiilor locale latitudinea de a tranşa în acest subiect.

Anumite state conservatoare au adoptat, astfel, legi prin care obligă elevii să folosească toaletele în funcţie de sexul de la naştere.

Altele, din contră, au preluat linia fostei administraţii democrate, inclusiv districtul Dallas, în statul Oregon.

Decizia Curţii Supreme de a lăsa această politică în vigoare a fost salutată de apărătorii minorităţilor sexuale, inclusiv de către puternica asociaţie de luptă împotriva discriminărilor ACLU.

”Curtea Supremă reafirmă că tinerii transgen nu sunt o ameninţare la adresa altor elevi”, a comentat avocatul Chase Strangio.

Ea le transmite ”un mesaj important”, într-un moment în care numeroase state pregătesc noi ofensive legislative împotriva lor, subliniază el într-un comunicat.

Citește și:  Judecătoare americană a declarat luni ilegală obligaţia federală de a purta mască sanitară în transportul public din Statele Unite
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close